Política

Un pacte, dues versions

CiU i el PP rubriquen l'entesa pel pressupost, però la interpreten de manera diferent

Els populars consideren que es tracta d'un acord de futur que va més enllà dels comptes, i el govern insisteix en la geometria variable

El PP presumeix que ha millorat les partides de sanitat i educació

CiU i el PP van segellar ahir, com es preveia, l'acord pel pressupost de la Generalitat del 2012. Una entesa que cadascú va interpretar a la seva manera. Un pacte, dues visions. Els populars, a través d'una Alícia Sánchez-Camacho exultant, el veuen com un “compromís polític de present i de futur”, i es reivindiquen com la força “determinant” a Catalunya. “I si algú es molesta, que s'hi comenci a acostumar”, desafiava. Mentrestant, el govern intentava desinflar el souflé popular. Va lloar l'actitud del PP, però va voler deixar clar que l'executiu continua apostant per la geometria variable i, fins i tot, va picar l'ullet a ERC i al PSC amb vista al futur.

L'idil·li, però, no va ser del tot complet. La decisió d'ICV, Ciutadans i SI de recórrer contra la llei d'acompanyament provocarà que es retardi la seva aprovació com a màxim un mes. En el ple que comença avui només es votarà el pressupost. Una situació que va indignar especialment l'executiu.

Sánchez-Camacho va ser al migdia l'encarregada de sortir, tota sola, a escenificar un acord, de deu punts més un d'addicional (veure gràfic), que s'havia acabat d'embastar de matinada. “Estic més satisfeta que l'any passat, el PP ha fet un pas endavant i ara espero lleialtat”, explicava la líder popular, que presumia: “El PP està més fort que mai”. Els populars no volen “cap relació estable”, i fins i tot “entenen” que CiU vulgui negociar altres qüestions amb altres grups, però alhora constataven: “La geometria variable es visualitza avui (per ahir), i el govern ha escollit un soci en el pressupost”. Tot i que es manté en l'abstenció, el PP fins i tot deixava oberta la porta a un sí. Ho decidiran en una reunió del grup parlamentari. Ahir, doncs, no va haver-hi foto conjunta amb CiU, però avui en el ple del Parlament possiblement n'hi haurà, o almenys la líder popular la buscarà.

Sánchez-Camacho va assegurar que els comptes “quadren”, ja que la reducció d'ingressos prevista per un costat –els 200 milions estimats de la taxa turística i el tiquet moderador quedaran reduïts a un terç, per exemple– es compensarà amb les noves taxes pensades per CiU o amb la reducció del sector públic. A més, s'han traspassat a sanitat, educació i el món local altres despeses, per valor de 95 milions, que el PP considera “prescindibles”, si bé no les va especificar. “El pressupost és el mateix, però es redistribueix la despesa pública”, resumia.

La versió del govern, en canvi, es va moure entre dues aigües. Va agrair el paper del PP respecte a “d'altres que es renten les mans”, però també se'n va intentar distanciar per evitar que els populars apareguin com a socis estables. El portaveu, Francesc Homs, va negar que el PP influeixi en l'agenda política de l'executiu i va recordar que el pacte fiscal condicionarà l'acord pressupostari del 2013. Una manera d'insinuar que, si els populars s'hi tanquen en banda, difícilment tornaran a repetir l'entesa. Seria llavors el moment en què ERC i el PSC podrien agafar el protagonisme que ara reclamen.

Tot i això, Homs va preferir no especular gaire sobre aquest panorama. Ahir tocava destacar la “responsabilitat” dels populars, un terme que va repetir diversos cops en la seva compareixença. En aquest sentit, va qualificar el PP de “referència responsable” a l'hora d'aprovar uns comptes “difícils, en temps difícils”. Homs va assenyalar que la negociació ha estat llarga, però que tampoc no s'ha modificat l'esquelet de la llei d'acompanyament.

Tot i l'anunci dels populars en el sentit que l'entesa té un llarg recorregut per aquest any, Homs es va esforçar un cop més a defensar la geometria variable. Això sí, sense fer gaire sang de l'autopromoció de Sánchez-Camacho. Va recordar que hi ha aspectes del document que s'aniran concretant aquest 2012, però en cap cas són “exhaustius”. És el moment en què va aprofitar per marcar el perfil més sobiranista. Va destacar que l'únic compromís que CiU té és amb el programa de govern i va enumerar una sèrie d'iniciatives –pacte fiscal, llei de consultes o reforma de l'administració local– amb què vol aconseguir el suport del màxim nombre de partits.

Retrets de l'oposició

Per la seva part, l'oposició va criticar durament el pacte i va coincidir a assenyalar la “subordinació” de CiU a la política espanyola i al PP, “tant al de Madrid com al de Catalunya”, incidia ERC. Pel PSC, les mesures suposen una regressió social, i alerta que la geometria variable de CiU comença a tenir “un límit”. Tot i això, manté que una oposició contundent no es contradiu amb la seva oferta de col·laboració per treure el país de la crisi, si bé ho circumscriu a temes d'“emergència nacional”, basats en mesures de reactivació econòmica. ICV va rebre l'anunci sense sorpreses, ja que creu que entre CiU i el PP hi ha un pacte “natural”, ateses les seves “coincidències” en matèria econòmica, ideològica i en les receptes per a la crisi que “ofeguen” els treballadors.

El conflicte de la CCMA

Avui es preveu que també s'aprovi la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Consell de l'Audiovisual Català, amb els vots de CiU i el PP. El PSC denuncia que l'acord pel pressupost també inclou la modificació de la norma, que es basa en una “limitació de la publicitat, l'aprimament del servei i una reducció de plantilla de proporcions no desitjables”. Per això els socialistes hi votaran en contra. Fa un any, el PSC i CiU van establir que la modificació de la llei seria objecte de tracte preferent entre tots dos a canvi de l'abstenció socialista en la investidura de Mas. El pacte, però, es va debilitar quan CiU va obrir converses amb el PP.

L'estructura del consell de govern de la corporació podria estar ara en el nucli de les desavinences. Tot i que, a petició del PSC, es va optar per estructurar la direcció en sis membres en lloc dels cinc previstos, la distribució de càrrecs entre CiU, el PP i el PSC no ha assolit a hores d'ara l'acord. S'havia apuntat que el PSC es podria abstenir, decisió que ha quedat descartada, segons informa Emma Ansola

1,3
per cent
de dèficit. És el límit fixat que compliran els comptes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.