Política

la crònica

‘The Sun' crema Murdoch

El vell magnat de la premsa anuncia el llançament “ben aviat” d'un nou diari, ‘The Sun on Sunday'

Des que el vell magnat de la premsa Rupert Murdoch va marxar de Londres, a finals de juliol de l'any passat, amb les restes d'escuma d'afaitar encara a la cara per l'agressió que va patir mentre declarava davant dels diputats de Westminster pel cas de les escoltes il·legals de The News of the World, el cap del conglomerat internacional News Corporation (NC) no havia tornat al Regne Unit. Ho va fer dijous a la nit, i ahir, enmig d'una nova crisi que afecta el diari sensacionalista The Sun, va anunciar el llançament, “ben aviat”, d'un nou diari, The Sun on Sunday, que ha de cobrir el buit deixat per NoW.

En marxar, Murdoch havia deixat enrere el dubtós honor d'haver tancat d'un dia per l'altre un setmanari sensacionalista molt popular al Regne Unit, amb 168 anys d'història, i d'haver ofert un testimoni a la comissió parlamentària que reflectia, en el millor dels casos, la seva ignorància sobre les pràctiques delictives habituals d'alguns dels professionals de les capçaleres del grup, dels periodistes i d'alts directius. Per acció o bé per omissió, Rupert i el seu fill James, el màxim responsable de la filial britànica de NC, News International (NI), estaven en el punt de mira. I hi continuen estant.

L'estiu va apaivagar una mica els ànims, però les tres investigacions policials en curs –les operacions Elvedon, Weeting i Tuleta, sobre suborns a la policia, escoltes telefòniques il·legals i pirateig informàtic, respectivament– van continuar. A més, també van seguir les sessions de la comissió d'anàlisi sobre les pràctiques de la premsa que presideix el jutge Leveson.

En paral·lel, News International, propietària de The Sun, The Times i The Sunday Times, ha hagut de pagar petites fortunes, de milers a centenars de milers de lliures, a personatges de la vida pública britànica, polítics, actors, esportistes i celebritats de tota mena, per posar punt final a demandes civils per les escoltes. Entre altres, des de Hugh Grant fins a Paul Gascoine i John Prescott.

Per netejar la malíssima imatge que News of the World havia deixat, l'empresa va posar en marxa un grup especial d'investigació, en el qual treballen un centenar d'advocats i especialistes informàtics, per aclarir responsabilitats. A hores d'ara investiguen centenars de milers de correus electrònics, arxius informàtics i documentació diversa de les publicacions de l'empresa per escatir si hi ha hagut delictes en l'exercici de la professió periodística.

Fruit d'aquesta recerca, i de la informació que NI ha lliurat a la policia, el cap de setmana passat cinc periodistes de The Sun van ser arrestats. Amb anterioritat ho havien estat cinc més. Tots deu estan acusats de suborns a la policia. Scotland Yard ha arrestat també quatre policies.

En arribar ahir Murdoch al quarter general del grup, se'l va rebre entre un mar de rumors i amb una gran indignació. La plantilla de The Sun es considera traïda per l'empresa, que ha posat al peu dels cavalls una colla de professionals. L'anunci del llançament del nou diari sembla un intent de rebaixar la tensió a News International.

De fons, però, hi ha un debat deontològic sobre la protecció a les fonts d'informació i altres qüestions igualment delicades. Per exemple, pagar un dinar de 60 euros a un policia o a un membre del Ministeri de Defensa en el transcurs del qual revela informació sobre el mal equipament de les tropes desplegades a l'Afganistan, és un delicte o un servei públic? L'empresa ha de donar compte d'aquest fet a la policia? Sigui com sigui, l'afer The Sun crema de nou Rupert i James Murdoch, com abans i encara ara crema l'escàndol de NoW. Fins ara tots dos se n'han sortit prou bé. Per quant de temps?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.