Societat

El català, el 27è idioma del món en pes econòmic

Un informe elaborat per la Plataforma per la Llengua recull diverses dades que donen una idea sobre la salut del català

Gairebé deu milions de persones el parlen, i el 91% de la població del domini lingüístic l'entén

“El català és una llengua mitjana d'Europa, i no pas una llengua minoritària”. Així ho conclou l'InformeCAT, un document elaborat per la Plataforma per la Llengua que recull una cinquantena de dades considerades “rellevants” sobre la salut del català. S'analitzen les xifres relatives a diversos àmbits, com la cultura i els mitjans de comunicació, l'empresa i el consum, l'ensenyament o la justícia.

Des de la Plataforma per la Llengua, conclouen que “el català gaudeix de bona salut”. Asseguren que gairebé deu milions de persones el parlen, i el 91% de la població del domini lingüístic l'entén. Pel que fa a la projecció internacional, l'InformeCAT recull que el català es troba entre les cent llengües més parlades del món, i és la 14a més parlada a la Unió Europea. A més, les xifres sobre la presència del català a la xarxa i en l'àmbit cultural són força optimistes.

El món empresarial també aporta bones notícies per a la salut de la llengua. Un dels indicadors recollits en l'informe és l'índex Steinke, que estableix la importància econòmica de les llengües, i que situa el català en el número 27 de la classificació.

Segons la Plataforma per la Llengua, l'informe trenca “tòpics” i explica, entre altres, que “el català es consolida progressivament com a llengua d'acollida” i que “nombroses lleis, més de 500, reforcen la desigualtat existent entre el català i el castellà a Catalunya, i obliguen a utilitzar el castellà en nombrosos sectors i espais”.

El document posa també en evidència “paradoxes i dificultats en el procés de normalització lingüística”. S'esmenten, entre altres, la situació del cinema –només el 3% de les sessions de cinema a Catalunya són en català, malgrat que el 24% dels espectadors catalans prefereix visualitzar pel·lícules doblades i subtitulades en llengua catalana– o de les joguines –només un 6% de les joguines que es venen a Catalunya inclouen el català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.