Societat

FESTES POPULARS

El carnaval guixolenc encén la metxa al Baix Empordà

Gairebé una seixantena de carrosses i comparses desfilen dins de la gran rua de Sant Feliu de Guíxols

5.000 persones a les comparses Roses

Avui és el torn de Platja d'Aro, Palamós i Llançà

Les 58 carrosses i comparses de la gran rua del carnaval ganxó van recórrer l'entorn del Monestir i el passeig de Sant Feliu des de mitja tarda fins a quarts de deu de la nit, amb prop de 3.400 participants oficials i uns quants milers més d'espectadors –amb disfressa o sense– al llarg de l'itinerari. El cel amenaçava pluja, però la meteorologia va respectar l'espectacle i la disbauxa.

Cowboys, bruixes, cavallets de mar, rajos de sol, banderes, Capitans Amèrica a dojo i fins i tot una carrossa del CatFotut –amb les tisores com a fil conductor per criticar les retallades– van ocupar els carrers, abans que la festa acabés amb el ball del Tongo al pavelló municipal de la Corxera i el lliurament dels premis.

Els actes del carnaval de Sant Feliu continuaran demà, amb la despertada a càrrec de la colla Carnestoltes, la rua del matí (11 h) i un altre ball de disfresses a partir de les 17 h a la sala Las Vegas. Però avui és el torn dels altres dos grans carnestoltes del Baix Empordà, a Platja d'Aro –que arriba a la 35a edició– i Palamós –que també celebra el 30è aniversari–. Les dues rues, multitudinàries, començaran a primera hora de la tarda, com a colofó de la resta d'actes de la programació festiva.

Premis a Platja d'Aro

Dijous a la nit, el jurat del concurs d'habilitats artístiques individuals del Carnaval de Platja d'Aro, Tu de què vas! 2012, va coronar els seus tres guanyadors en el marc d'una gala al Palau d'Esports i Congressos davant l'assistència de 500 espectadors.

L'actuació del mag Alberto Ruiz Berko va merèixer el primer premi –1.500 euros–, les evolucions de dansa de Salsa Dawcat, un duet format per Cristopher Guzman i Eli Agustí, el segon premi –900 euros–, i l'actuació musical d'Anna Ferrer, el tercer premi –600 euros–. El jurat l'integraven el director de Ràdio Platja d'Aro, Joan Perich; la ballarina Teresa Laiz; el director de Televisió Costa Brava, Manel Rius; l'il·lusionista Xevi, i el periodista Francesc Sánchez.

Gentada a Roses

A l'Alt Empordà, l'avinguda de Rhode va ser ahir divendres l'escenari de la passada nocturna de Roses, la primera de les tres rues que es faran al llarg del cap de setmana. El regidor responsable, Joan Manel Fernandez, confirmava ahir que s'hi havien inscrit unes 5.000 persones dins de les comparses. Avui dissabte a les quatre de la tarda hi haurà la passada infantil, i la més multitudinària –de petits i gran– es farà demà al migdia. Roses tancarà el carnaval dilluns amb una arrossada i l'enterrament de la sardina (18.30 h).

Llançà també celebra carnaval avui amb una rua infantil a partir de dos quarts de cinc de la tarda i una rua nocturna a partir de dos quarts d'onze, amb carrosses, comparses i disfresses. Diumenge la festa es traslladarà a la platja de Llançà amb una rua de caiacs a partir de dos quarts d'onze de la nit i al migdia faran un ranxo popular al pavelló.

LA XIFRA

58
carrosses i comparses
van desfilar ahir al vespre pels carrers de Sant Feliu de Guíxols.

L'equip de govern de Lloret de Mar no es disfressa

El carnaval de Lloret de Mar perd enguany una de les tradicions esperades. L'equip de govern no apareixerà disfressat en la rua d'aquesta tarda. Segons fonts municipals, el motiu és que diversos membres del govern local tenen compromisos familiars amb algunes comparses i carrosses. Per tant, l'equip de govern com a tal no es disfressarà, però a la rua d'avui serà fàcil trobar-hi més d'un regidor disfressat. Aquesta tradició es remuntava força enrere. L'any 2007, per exemple, el govern liderat per l'alcalde Xavier Crespo va simular una partida en el casino de Lloret. Fa dos anys, els responsable del govern es van disfressar de nedadors per celebrar l'inici de les obres de la piscina coberta. Curiosament, l'any passat, el govern local es va guarnir de romans en honor a l'alcaldable convergent, de nom Romà. Tot i que aquest va guanyar les eleccions municipals i governa –en minoria–, no seguirà aquest costum. A Lloret, però, sí que s'han seguit altres tradicions com la del concurs de disfresses a la feina. Així, al llarg del dia d'ahir les oficines municipals van atendre els ciutadans disfressats. En la imatge superior, secretaria i alcaldia simulaven una cantina mexicana.

j.gonzalo

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.