Societat

medi ambient

L'observatori astronòmic de Can Roig de Llagostera entra en una xarxa mundial

L'Agrupació Astronòmica de Girona obté el reconeixement científic de les seves observacions

Hi ha 2.000 centres al món amb la mateixa consideració

L'observatori astronòmic de Can Roig de Llagostera acaba de rebre el reconeixement científic de les seves observacions i mesuraments, un fet que li permetrà entrar a formar part d'una xarxa mundial d'observatoris. En formen part uns 2.000 centres d'arreu del món, dels quals n'hi ha una quinzena de catalans, i a les comarques gironines, el de Figueres també té aquest reconeixement. El president de l'Agrupació Astronòmica de Girona, Rafael Balaguer, assegura que per a l'entitat el reconeixement “és un moment històric”, ja que l'obtenció de l'anomenat codi Minor Planet Center (MPC) suposa “el reconeixement que les nostres mesures tenen tota la validesa científica”.

Per accedir a aquest estatus van haver de fer mesures dues nits diferents dels asteroides Lotis i Pamela i enviar les dades de posició d'aquests cossos al Minor Planet Center per comprovar que les mesures de posicionament eren pràcticament exactes. Balaguer destaca la rapidesa amb què ha obtingut el reconeixement, ja que l'observatori va obrir al públic aquest gener. El reconeixement farà que ara els 88 socis de l'agrupació puguin participar com a astrònoms no professionals en recerques de la comunitat científica internacional, com també en la recerca de cossos menors. L'agrupació va néixer l'any 1999, i entre els seus propòsits també hi ha el d'“apropar a ciutadans, escoles i instituts aquest món de l'astronomia”.

LA XIFRA

88
socis
té en l'actualitat l'Agrupació Astronòmica de Girona, que té els seus dos centres d'observació a Llagostera.

LA FRASE

És un moment històric perquè reconeix la validesa científica de les mesures que fem
Rafael Balaguer
President de l'agrupació astronòmica de girona

L'observació de Mart, el dia 3 de març

El centre ja té programada la pròxima activitat oberta al públic. En concret, serà la possibilitat de veure el planeta Mart el dissabte, dia 3 de març, amb l'objectiu d'apropar aquesta apassionant ciència al públic en general. L'activitat començarà a les vuit del vespre i durarà fins a les deu de la nit, i fins i tot es podrà veure el planeta en imatge 3D.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.