Serveis

El govern garanteix metro i bus per als 2 milions de viatges

El compromís d'assegurar els desplaçaments que cada dia es fan en transport públic fa preveure serveis mínims elevats si hi ha vaga durant el congrés de telefonia

Els treballadors decideixen avui en dues assemblees independents

TMB proposa regularitzar abans els sous del metro que del bus

El govern dictarà uns serveis mínims elevats, com a mínim a les hores punta, si vol garantir els dos milions de desplaçaments diaris que ahir es comprometia a assegurar el director general de Relacions Laborals de la Generalitat, Ramon Bonastre. En cas que no es pugui evitar la vaga convocada pels sindicats de metro i bus de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) durant la celebració del Congrés Mundial de Telefonia de la setmana vinent, Bonastre assegura que s'hauran de garantir els 2 milions de desplaçaments diaris que té la xarxa de transport de TMB.

“Si no hi ha acostament, emetrem un decret que garanteixi tant el dret constitucional a la vaga com a la mobilitat”, afirmava ahir el director general a l'agència ACN. En la negociació iniciada dilluns, TMB ha proposat garantir el 80% del servei en hora punta i el 60% durant la resta del dia, mentre que els sindicats plantegen prestar només un 25% del servei en hora punta, tal com es va fer durant la vaga general del 29 de setembre del 2010.

Bonastre preveu que es tinguin dues reunions diàries de mediació fins demà, cosa que confirma les dificultats per arribar a un acord anunciades pels mateixos implicats. De fet, no es descarta fins i tot allargar la negociació al cap de setmana, si bé ahir va tenir lloc una jornada maratoniana tenint en compte que avui metro i bus tenen convocades dues assemblees prèvies a la vaga i que cal un cert marge de temps per decretar serveis mínims i organitzar-ne la prestació de cara a dilluns.

TMB va començar ahir la jornada maratoniana proposant als representants de busos una posada al dia de les taules salarials en un període de quatre anys, el mateix que havia ofert al primer dia al metro però que abans-d'ahir ja havia reduït en un any. Si bé es podria interpretar aquesta diferència com un intent de l'empresa de tancar un acord amb el metro i renunciar a fer-ho amb el bus, amb conveni vigent i més nivell de confrontació i mobilització si es té en compte l'experiència dels últims anys.

Fonts del comitè dels autobusos, però, afirmaven que els directius de TMB no havien reprès a la tarda una negociació que havia durat tot el matí i que es repetirà avui si no confien en la possibilitat d'acord. Amb tot, el comitè qualifica d'insuficient una proposta que suposava no regularitzar els sous fins al 2015. Tot i que els sindicats de totes dues empreses s'han compromès a mantenir la unitat d'acció, dues assemblees independents de treballadors decidiran avui. Ahir la reunió del bus tancava a les vuit del vespre sense acord les converses i a les deu de la nit la del metro continuava negociant i esperava una nova proposta de la direcció.

L'IMT estudia liberalitzar el taxi durant el congrés

La CGT va confirmar ahir que delegats i treballadors de Hewlett-Packard (HP) es concentraran dilluns al matí davant el firal de Montjuïc en protesta pels darrers acomiadaments a la companyia. De la seva banda, també s'apunta la possibilitat que demà, divendres, i també dilluns, treballadors de Spanair i Newco bloquegin els accessos a l'aeroport del Prat en protesta per la seva situació.

Taxis

a l'estació de Sants, en una imatge d'arxiu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.