Societat

El govern deu 700 milions a entitats socials

Els contractes, convenis i subvencions impagats posen en perill programes d'atenció a les persones vulnerables

Les entitats socials –que, tal com va reconèixer fa uns dies el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, fan una “feina de trinxera” per facilitar una mica la vida a les persones més vulnerables– van ventar ahir un cop de puny sobre la taula per reclamar a les administracions públiques que els paguin els deutes. La Generalitat els deu 708,8 milions d'euros i les administracions locals, 157,2 milions. I no va quedar
així la cosa, perquè les administracions públiques no catalanes els deuen 33,2 milions més.

Es tracta de pagaments pendents de contractes, convenis i subvencions, el no cobrament dels quals dificulta la gestió de les entitats fins al punt que, segons la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, un 11% d'associacions no poden pagar les nòmines puntualment, i el 33% n'ha hagut d'endarrerir el pagament algun cop. El sector calcula, a més, que els ingressos que no els arriben quan toca els han provocat una despesa financera, és a dir, d'interessos per crèdits bancaris, d'uns 100 milions.

La presidenta de la Taula, Àngels Guiteras, va advertir ahir del paper clau que juguen les entitats, i encara més ara, en temps de crisi. “Som un coixí social de cohesió”, va sostenir, i va recordar també que el sector d'atenció a les persones dóna feina a 100.000 treballadors i representa un 3% del PIB del país. En la mateixa línia, el president de la Confederació Empresarial del Tercer Sector, Xavier Puig, va definir la situació com “un carreró sense sortida”. Hi ha entitats “en un moment crític”: algunes han tancat programes, i altres han aplicat expedients de regulació (ERO).

A més de quantificar els deutes, la Taula i la Confederació plantegen cinc peticions a les administracions: d'entrada, que els paguin “al més aviat possible” els 866 milions. A la conselleria d'Economia i Coneixement, en concret, li han sol·licitat que estableixi una línia de pagament preferent per a les entitats, així com una línia de finançament en concert amb les entitats financeres. També proposen que s'agilitzin les certificats de reconeixement de deute per accedir al finançament bancari.

A més del deute, suportem 100 milions d'euros en concepte de costos financers
Xavier Puig
president de la confederació empresarial Del tercer sector
Reclamem línies de finançament, tal com s'ha fet amb les mitjanes empreses privades
El deute pendent ofega entitats no lucratives que lluitem per la cohesió social
Àngels Guiteras
presidenta de la taula d'entitats del tercer sector social
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.