la contra

«Crec en els Països Catalans»

El president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet, ha publicat un llibre en què proposa la creació de la comunitat autònoma Ebre Marítim

Ebre Marítim és el nom amb què el president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre i director de la UNED a Tortosa, Josep Maria Franquet, ha batejat la nova comunitat autònoma. Una proposta que Franquet fa en una de les seues darreres publicacions, Les Terres de l'Ebre: un problema de debò, i que inclouria les quatre comarques de l'Ebre més el Priorat, el Matarranya, el Baix i l'Alt Maestrat i els Ports. A la vegada aquesta comunitat autònoma es dividiria en dues vegueries: les Terres de l'Ebre (amb el Priorat i el Matarranya), amb capital a Tortosa, i el Maestrat-Ports, amb capital a Vinaròs. «Seria una comunitat autònoma que faria de ròtula entre Catalunya i el País Valencià», explica Franquet, que és un dels experts que van participar en l'informe Roca sobre l'organització territorial. De fet, Franquet ja va proposar fa anys la creació de la comunitat autònoma de l'Ebre. «Crec en els Països Catalans, que són la meua nació», assenyala el president del Consell Econòmic i Social de l'Ebre. I hi afegeix: «És precisament en el marc dels Països Catalans que té sentit la constitució d'aquesta altra comunitat autònoma, que engloba un territori geogràfic que coincideix amb el domini lingüístic i amb l'àrea de la diòcesi de Tortosa.»

Amb tot, Franquet entén que en primer lloc és necessària la creació de la vegueria de l'Ebre. «El primer pas és aconseguir la vegueria, perquè la realitat és que actualment les Terres de l'Ebre no són res», sosté. Les Terres de l'Ebre: un problema de debò va sortir a la venda per Sant Jordi però encara no se n'ha fet cap presentació pública. Està previst que el vicepresident del govern, Josep Lluís Carod-Rovira, el presente a Tortosa aquest estiu i després Franquet en farà diverses presentacions tant a les Terres de l'Ebre com al Priorat, el Matarranya i el Maestrat. «El pròleg del llibre l'ha escrit el delegat del govern a l'Ebre i es va comprometre a portar Carod-Rovira per fer-ne la presentació», diu Franquet, que també assegura que ha contactat amb alcaldes del Matarranya i el Baix Maestrat interessats que presente el llibre al seu municipi.

Per constituir Ebre Marítim, Franquet explica que no és necessari modificar la Constitució. La nova comunitat autònoma estaria formada per nou comarques, 144 municipis, ocuparia una superfície de 8.099 quilòmetres quadrats i tindria una població de prop de 300.000 habitants. Tortosa seria la capital de la comunitat autònoma i, tot i que en el llibre no en fa esment, Franquet considera que Tortosa podria convertir-se en la capital dels Països Catalans. «Per evitar disputes entre València i Barcelona, el més fàcil seria que la capital no fos cap d'aquestes dues ciutats, sinó que s'optés pel territori central dels Països Catalans», assenyala l'autor del llibre. «Cal, doncs, la impulsió d'un moviment democràtic i social, capdavanter de la voluntat regeneracionista del territori, que sigui l'eina d'aquesta tasca inajornable de redreçament del país, del nostre ésser, de la nostra vocació de cruïlla dels Països Catalans i de l'assoliment de l'Estatut d'Autonomia ebrenc que ens permeti viure l'afany d'un futur millor per als nostres fills i bastit per nosaltres mateixos per tal de no seguir entomant els esquitxos menystenibles de les metròpolis barcelonina i tarragonina», escriu Franquet al llibre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.