Política

El PSC s'acosta a CiU i defensa un model propi per a Catalunya

Aposten per una administració tributària presidida per la Generalitat que tindria l'última paraula i per tant la clau de la gestió

Proposen disminuir l'aportació de diners al fons comú en un període de sis anys fins al 2018

Navarro atribueix l'espoli al frau fiscal i l'economia submergida

El PSC aposta fort i ahir per primera vegada va defensar un model de finançament propi per a Catalunya al marge de la resta de territoris que hores d'ara comparteixen el mateix sistema. La nova proposta s'emmarca en els límits que marca l'Estatut i la Constitució però com a punt de partida ja que, tal com va defensar el primer secretari del PSC, Pere Navarro, els socialistes catalans estan disposats a parlar de tot, sense cap condició prèvia. “Nosaltres no posarem mai obstacles a l'ambició de Catalunya”, va refermar Navarro.

El líder del PSC va desgranar algunes de les mesures que inclou aquest model propi per Catalunya, trets, d'altra banda, que més s'acosten al proposat per CiU. Així, la clau de caixa que defensen els nacionalistes també estaria en mans de la Generalitat, ja que, tal com va explicar Navarro, l'administració autonòmica tindria la presidència de l'organisme que recapti tots els tributs que es paguen a Catalunya i tindria reservada, per tant, l'ultima paraula en la gestió dels impostos. Aquest consorci, però, seria compartit amb l'Estat.

Per augmentar els ingressos, el “pacte fiscal català” del PSC aposta per reduir el percentatge de diners que ara es destinen a la bossa comú per distribuir posteriorment a la resta de territoris en concepte de solidaritat. El PSC vol que el 75% actual disminueixi fins a un 50% en un període de sis anys, que el marcarien les revisions del 2013 i el 2018.

Tant la creació del nou consorci tributari com la disminució de l'aportació de la Generalitat a la bossa comú requeriria reformar la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) però no caldria sortir-se'n. De fet, en la presentació del nou model de finançament, Navarro va fer una defensar aferrissada del model que va pactar el tripartit el 2009 i, tot i assumir que les negociacions per defensar aquests nous criteris seran dures, també va advertir que “no abonarem aventures”. I un advertiment a CiU perquè l'acostament no és gratuït. El PSC estarà amatent al model que acabi concretant el govern i que s'ha volgut comparar amb el concert econòmic del País Basc. “Això voldrà dir aconseguir un 70% més de recursos”, advertia.

LES FRASES DE NAVARRO

Defensem que Catalunya pot tenir un model de finançament propi, atenent a la voluntat d'autogovern, a partit de l'evolució de l'actual
El Consorci Tributari ha d'estar presidit per la Generalitat, que també és Estat. Volem compartir la clau de la caixa i tenir l'última paraula
El govern ens tindrà al costat si vol el que expressen les seves propostes: clau de la caixa i millora dels recursos, hi coincidim plenament

Castells vol un PSC independent

L'exconseller d'Economia, Antoni Castells, va aprofitar l'acte de presentació de la conferència de Navarro, per reiterar la necessitat que el PSC tingui una veu independent del PSOE que li permeti esdevenir un “partit progressista i catalanista”. L'objectiu: no resignar-se i trencar amb la bipolarització instal·lada en la societat que “els únics discursos possibles siguin el de negar Catalunya per afirmar Espanya o el de negar Espanya per afirmar Catalunya”, en paraules de Castells. L'exconseller, visiblement satisfet per haver estat escollit per Navarro i per compartir, ara sí, amb el primer secretari del PSC les expectatives en un nou model de finançament, va demanar a la direcció socialista que “fes possible la reconstrucció del partit des de zero”, va etzibar. Castells va pronunciar aquestes paraules tot just va començar la presentació i davant de tots els líders que té i ha tingut el partit, des del president José Montilla, a primera fila, com els actuals companys de direcció de Navarro, Daniel Fernández i Antoni Balmón, i una munió d'alcaldes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.