Societat

L'Ideco de l'Horta Sud atorga el Premi “Quico Moret” a la Vela Llatina

El guardó es lliurarà a les associacions de Silla, Catarroja i Pescadors

La Junta Directiva de l'Institut d'estudis Comarcals (Ideco) de l'Horta Sud ha aprovat, en la seua última reunió, atorgar el Premi Quico Moret 2012 a la Vela Llatina de l'Albufera. El guardó es donarà a tres col·lectius de la comarca que mantenen viva la tradició de la navegació en vela triangular, concretament són l'Associació de Vela Llatina de Silla, l'Associació de Vela Llatina de Catarroja i l'Associació de Vela Llatina els Pescadors, també de Catarroja.

El Premi Quico Moret reconeix persones, institucions o associacions que s'han distingit pel seu treball de vertebració, cohesió social, desenvolupament econòmic i recuperació i conservació de les tradicions i del patrimoni cultural de l'Horta Sud. Fins al moment present han rebut aquest guardó (instituït l'any 2002) Josep Ferrís March, la Nostra Escola Comarcal de Picassent, Enric Juan Redal, Florida Centre de Formació i Albert Taberner. Ara se sumen a este prestigiós reconeixement les associacions actives ubicades a l'Horta Sud que han recuperat i conserven la tradició de la navegació a vela llatina a l'Albufera.

El Premi Quico Moret d'enguany està previst que s'entregue el proper mes de maig en el Sopar Comarcal de l'Ideco, un acte cultural on també es presentarà el llibre Fumerals de rajola. Els inicis industrials de l'Horta Sud, de Daniel Berrocal Díaz, guanyador del XVIII Premi d'Investigació de l'Horta Sud organitzat per l'Ideco.

Bon vent i barca nova

Redacció

La silueta de la vela llatina començà a recuperar-se a finals de la dècada dels vuitanta de la mà de diverses associacions culturals sense ànim de lucre. La primera en aparèixer fou l'Associació de Vela Llatina de Silla, fundada l'any 1987 i actualment presidida per Batiste Granero. La segona va ser l'Associació de Vela Llatina de Catarroja, creada el 1995 i avui presidida per Paco Escrivà. I la tercera, nascuda al si de la Comunitat de Pescadors de Catarroja, és l'Associació de Vela Llatina els Pescadors, fundada el 2006 i de la que és president Antonio Esteban Zaragozá.

Els ports albuferencs de Silla i Catarroja s'han convertit en la base d'operacions d'aquestes tres associacions. Des d'ací aparellen les embarcacions de vela llatina i organitzen periòdicament profies o carreres de barques tradicionals al llac de l'Albufera, amb un recorregut que comença i acaba en aquests ports. L'associació de Silla ve celebrant aquestes proves des del mateix any de la seua fundació, estenent el calendari des de març fins a setembre amb un total de 7 proves.

Els objectius de les tres associacions són bàsicament la recuperació i promoció de les barques a vela llatina en l'Albufera que complisquen les normes de disseny i fabricació autòctones, la preservació del patrimoni històric i cultural constituït per les embarcacions tradicionals autòctones a vela llatina clàssica, i col·laborar, cuidar i reivindicar la recuperació mediambiental del Parc Natural de l'Albufera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.