La Generalitat veu mancances ambientals en el projecte de Cal Trabal, a l'Hospitalet

Medi Ambient alerta que la nova àrea econòmica afectarà l'activitat agrícola, la fauna i l'aqüífer

El consistori vol que l'àrea de 43 hectàrees entre Bellvitge i el Llobregat combini la creació d'un parc empresarial i un hotel amb una zona verda de 20 hectàrees. Al sector es mantindrien les masies de Cal Trabal i Ca l'Esquerrer, a més de la del Masover Nou –al Prat, ja que la zona de la Marina, inclosa en el planejament que es vol modificar, està compartida amb aquest municipi–, així com la deixalleria, el parc de sanejament i l'estació de Fecsa-Endesa. És una proposta que encara no ha adoptat la forma de projecte aprovat però que ja ha suscitat el rebuig de les associacions veïnals, ecologistes, els partits polítics de l'oposició i fins i tot d'ICV-EUiA, que governa a l'Hospitalet amb el PSC i té la regidoria de Medi Ambient.

L'Ajuntament ha elaborat un informe de sostenibilitat ambiental preliminar al projecte que va presentar a la Generalitat, per saber si la proposta compleix els requisits mediambientals, i el Departament de Medi Ambient va enviar ahir a l'Ajuntament de l'Hospitalet el seu pronunciament respecte a aquesta qüestió, que no ha estat gens favorable. Medi Ambient considera que l'espai que es vol modificar constitueix l'última zona agrícola de l'Hospitalet i inclou una fauna avícola d'interès per la seva proximitat al delta del Llobregat. També forma part d'un espai connector que enllaça el riu amb Collserola, així com una zona de transició del continu urbà de l'Hospitalet amb el Llobregat. En l'informe que ha presentat el consistori es detecten mancances pel que fa a la descripció de la biodiversitat de la zona. Només es descriuen les espècies d'arbres sense concretar en quin àmbit s'ubiquen. Pel que fa a la fauna, es fa un inventari de les espècies d'ocells sense explicar el grau de protecció de què disposen ni les possibles amenaces. No es fa cap referència a la resta d'animals que hi viuen, com rèptils, mamífers i amfibis. En l'informe ambiental preliminar falta un inventari dels camins ramaders i dels refugis de fauna salvatge. No hi ha tampoc una descripció acurada del paisatge, rellevant pel fet de ser l'últim espai agrícola de la ciutat, ni un càlcul dels residus que generarà l'activitat empresarial prevista. La Generalitat recomana deixar espai lliure entorn de la masia de Ca l'Esquerrer per evitar que l'ofeguin edificacions industrials i comercials, i que es millori l'estat de l'agricultura. Alerta així mateix de l'impacte que els nous usos poden tenir sobre l'aqüífer i recomana limitar les activitats industrials potencialment contaminadores. L'informe conclou que «la proposta de transformació agrícola per la implantació d'una àrea econòmica tindrà irremeiablement efectes sobre la fauna, el paisatge i la permeabilitat del sòl».

Aquest informe ha estat rebut amb satisfacció per opositors al projecte, com ICV-EUiA, ERC i la Plataforma Salvem la Zona Agrícola de l'Hospitalet, que veuen l'informe de la Generalitat com «un cop històric al projecte de destrucció de la zona agrícola». L'Ajuntament, per la seva bada, està estudiant la resposta feta per la Generalitat i en demanarà aclariments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.