Societat

comerç

Endureixen els requisits per parar fora el mercat del Lleó

L'Ajuntament de Girona fa una circular que obliga els venedors a acreditar producció pròpia i complir amb tota l'activitat fiscal

Es vol concentrar els pagesos entre l'arbre i el monument

L'Ajuntament de Girona endurirà les condicions per poder parar a fora del mercat del Lleó. Ahir, els pagesos exteriors de la plaça del Lleó que venen la producció pròpia de fruita i verdura van rebre una circular del consistori en què els dóna aquest mes de març per poder presentar una documentació que acrediti l'activitat. L'equip de govern obligarà als que vulguin parar a fora del mercat que acreditin la producció pròpia especificant els productes que cultiven, les varietats i el volum anual, així com que demostrin que estan donats d'alta de la seguretat social i la declaració censal d'activitat agrícola.

El president dels marxants del mercat del Lleó, Josep Campmajó, explica que la voluntat és “reordenar la distribució d'aquests marxants i garantir la qualitat del producte que s'ofereix”; per aquest motiu es posa en relleu que es tracti de la venda de producció pròpia. En els dies de major afluència, a l'exterior s'arriben a concentrar fins a seixanta paradistes i es calcula que amb l'increment de les exigències acabin sent una trentena els que parin. Campmajó assenyala que la voluntat seria “agrupar-los entre el gran arbre que hi ha al costat d'un dels bolets fins al monument al Lleó” i es veurà quants paradistes hi haurà per definir si es distribueixen en dues o en tres fileres.

Es vol evitar, així, la presència de revenedors i en casos que no estiguin donats d'alta s'intentarà que puguin vendre els productes als que sí compleixin tots els requisits. La circular estableix que serà obligatori assistir almenys tres cops per setmana, obligant que una de les presències sigui sempre en dissabte. La nova normativa del consistori fa desaparèixer la diferenciació entre fix i eventual que hi havia fins ara. També se simplifiquen les dimensions dels llocs, que només podran ser de 4 o 6 metres lineals.

LA XIFRA

60
productors
arriben a coincidir alguns dissabtes, el dia que se'n concentren més al voltant del mercat.

Situar atractius als quatre costats

La reordenació que vol fer l'Ajuntament de Girona també persegueix l'objectiu que el mercat del Lleó tingui atractius diferenciats en els quatre costats de l'edifici cobert. Així, a banda dels productors situats a la plaça entre l'arbre i el monument al Lleó, es preveu tenir un espai per a jocs infantils a tocar de la muralla que es va descobrir amb les obres de reurbanització de tot el sector. Els marxants consideren important la zona de jocs perquè és una de les demandes habituals de les famílies. L'Ajuntament preveu mantenir visible el mur descobert, que data del segle XVII, i convertir-lo en atractiu turístic. En el sector que emboca a la Gran Via s'estudia la possibilitat de poder-hi posar un quiosc, mentre que la plaça Salvador Espriu quedaria lliure i reservada per a les múltiples i diverses activitats de tipus lúdic, associatiu o solidari que s'hi solen realitzar al llarg de l'any. Així, el mercat es garantiria quatre cares amb atractius diversos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.