Societat

Tanca la Bressola de l'Alta Cerdanya

La retallada de subvencions de la Generalitat provoca la desaparició d'una de les set Bressoles de la Catalunya Nord

El tancament es produeix quan els municipis de l'Alta Cerdanya i Capcir afirmen la voluntat de reforçar la seva catalanitat

Desprès d'onze anys d'escola catalana a l'Alta Cerdanya, la Bressola de Càldegues tanca. El Consell d'Administració de La Bressola “lamenta profundament que les circumstàncies l'hagin obligat a prendre aquesta decisió tan dura” i espera que “l'èxit pedagògic d'aquesta experiència hagi permès de sembrar una llavor que pugui generar un dia una escola catalana transfronterera adaptada a la realitat d'aquesta comarca tan específica”. Actualment l'escola té vint-i-cinc alumnes de tots els nivells i dues mestres.L'any passat es va poder salvar l'escola de Càldegues, al municipi de la Guingueta d'Ix, gràcies als ajuts dels ajuntaments de Puigcerdà i Sallagosa, i el recolzament del Consell Comarcal de la Cerdanya i de donadors privats.

La Bressola atribueix el tancament, sobretot, a “la baixada considerable de diverses subvencions”. Les subvencions retallades que han posat en dificultat la gestió econòmica de les set escoles i de l'institut de La Bressola són les que atribueix la Generalitat, que serveixen per cobrir les mancances dels municipis nord-catalans que no ajuden les Bressoles. Joan-Pere Le Bihan, director general, ho reconeix tot i dient que “en aquesta època de crisi patim retallades com tothom, i agraïm a la Generalitat que mantingui les subvencions encara que siguin menors”. Molts dels ajuntaments d'arreu de la Catalunya autònoma adherits als Amics de la Bressola fa dos anys que no paguen, tampoc, la seva quota d'ajuda. Segons Le Bihan “l'Estat francès sí que compleix l'acord signat el 1995 i paga el sou de gairebé tots els mestres”. Actualment, Le Bihan fa gestions amb els ajuntaments nord-catalans i les mancomunitats territorials per “aplicar a l'escola laica catalana les mateixes ajudes que a l'escola pública francesa”.

Aquest tancament es produeix en el mateix moment que els municipis de l'Alta Cerdanya afirmen la voluntat de reforçar la seva catalanitat. Els batlles de la Cerdanya sota administració francesa es troben en el dilema que, si ajuden La Bressola a desenvolupar-se, serà en detriment dels efectius de les escoles públiques dels seus municipis. Unes escoles on el govern francès està suprimint mestres. Aquest fet ha provocat la revolta cerdana, encapçalada pel batlle de Font-romeu, contra l'administració francesa i d'acostament a l'administració catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.