Efemèrides

Efemèrides / JORDI SOLER

1932. De Valera, primer ministre d'Irlanda.

En les eleccions generals de l'Estat Lliure d'Irlanda, el Fianna Fáil d'Eamon de Valera (a la foto) va obtenir 72 escons. El governador general, James McNeill, va designar De Valera president del Consell Executiu, càrrec equivalent al de primer ministre. Tot seguit, va iniciar les gestions per acomplir les promeses electorals: suprimir el jurament de fidelitat al rei britànic i el pagament de rendes a la Gran Bretanya. La resposta dels britànics va ser carregar d'impostos les exportacions irlandeses, però De Valera va contraatacar amb la mateixa moneda i va propugnar l'autosuficiència econòmica.

1820.

El rei Ferran VII, obligat pel poble de Madrid, jura la Constitució Espanyola del 1812, anomenada la Pepa per haver estat aprovada el dia de Sant Josep.

1873.

La Diputació de Barcelona, pressionada pels federalistes intransigents i grups obreristes, aprova l'Estat federal català, tot i que aquest determini suposava l'enfrontament amb el govern republicà.

1966.

En una assemblea d'estudiants celebrada als Caputxins de Sarrià (Barcelona), es funda el Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona. La intervenció de la policia va convertir la Caputxinada en un dels principals episodis de la lluita antifranquista.