Societat

El pla Infocat s'eleva a la fase d'emergència pels incendis forestals al Pirineu de Lleida

El vent complica molt les tasques d'extinció a Baix Pallars i els mitjans aeris quasi no han pogut intervenir

Els bombers han desallotjat diversos municipis per la proximitat del foc

La Direcció General de Protecció Civil ha elevat a fase d'emergència el pla Infocat per l'incendi que afecta des d'aquest dijous el terme municipal de Baix Pallars i pels altres tres que cremen en altres punts del Pirineu lleidatà. A més, s'espera que les condicions meteorològiques, amb fortes ratxes de vent que compliquen les tasques d'extinció dels focs, es mantinguin o inclús empitjorin en algun moment puntual, segons han informat fonts de Protecció Civil. El vent ha impedit també que els mitjans aeris poguessin actuar. D'altra banda, la Unitat Mòbil de Protecció Civil s'ha desplaçat fins a La Pobla de Segur per seguir de més de prop l'evolució de l'incendi.

Pel que fa els altres incendis forestals al Pirineu de Lleida es mantenen actius. Es tracta dels focs forestals al terme de Les Valls de Vallirà, que ha obligat a desallotjar una vuitantena de persones al nucli de Calvinyà; el del Coll de Nargó, al municipi de Montanissell (Alt Urgell) i al Pont de Suert, a la zona del barranc de Viu de Llevata, on els bombers encara hi treballen.

Una cinquantena de dotacions continuen treballant en l'incendi de Baix Pallars, que ja ha cremat 300 hectàrees, segons dades provisionals. Arran d'aquest foc no s'han hagut de dur a terme nous desallotjaments, a banda dels nuclis de Bresca, Useu i Baén i el confinament al nucli de Peramea.

Pel que fa els altres incendis, el del terme municipal de Montanissel, al Coll de Nargó, ja es troba en fase de control. La superfície calcinada és de 65 hectàrees de vegetació forestal, segons dades provisionals. En aquests moments, continuen treballant 17 dotacions terrestres per tal de controlar tot el perímetre.

Pel que fa a l'incendi forestal de Valls de Valira, el foc continua avançant i hauria afectat unes 250 hectàrees de vegetació. En aquest cas, treballen una vintena de dotacions terrestres. A causa d'aquest incendi han desallotjat preventivament el nucli de població de Calbinyà (unes 80 persones), entre les quals hi ha dues masies aïllades on hi havia sis persones en cada una d'elles (Mas Bascullades i Mas Solanes).

80 hectàrees a l'incendi al barranc de Viu de Llevata

Pel que fa el darrer incendi on estan treballant els Bombers de la Generalitat, a la zona del barranc de Viu de Llevata, al terme municipal del Pont de Suert, hi treballen 13 dotacions terrestres i ja ha calcinat 80 hectàrees. El foc s'ha propagat i ha saltat la carretera N-260.

A causa, d'aquests incendis, segons el Servei Català de Trànsit, es manté tallada la carretera N-260 a Sort, entre els quilòmetres 285 i 285,5, i a Pont de Suert, entre els quilòmetres 330 i 345. Puntualment, patrulles del Cos de Mossos d'Esquadra han fet acompanyaments policials d'alguns vehicles per circular en aquests trams de carretera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.