Política

Catorze dies en vaga de fam en defensa de la llengua catalana a Mallorca

Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca, va començar l'acció de protesta l'1 de març

Denuncia “l'atac radical” del govern balear cap a la llengua perquè vol extreure el català com a requisit en la llei de la funció pública

  • Jaume Bonet, de Jubilats per Mallorca JUBILATS PER MALLORCA.

Jaume Bonet és membre de l'associació Jubilats per Mallorca i fa catorze dies que està en vaga de fam “en defensa dels drets lingüístics del nostre poble”. Segons ha explicat Bonet en un vídeo, fa unes setmanes es va debatre dins del sí de l'associació portar a terme una vaga de fam, una acció que es va considerar molt “radical”, però que es va decidir tirar endavant perquè “l'atac contra la llengua dels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers era un atac també molt radical”.

Segons va explicar Bonet en roda de premsa, l'objectiu de l'acció és conscienciar la població de l'atac que pateix la llengua i no abandonarà la vaga de fam fins que el govern balear “retiri la llei de la funció pública o retiri de la llei els aspectes que afecten la llei de normalització lingüística, que va ser aprovada per unanimitat en el seu moment”. La llei de funció pública del govern balear preveu treure el català com a requisit per a exercir com a funcionari i a més, tal com ha explicat Bonet a aquest diari, també modifica altres aspectes de la llei de normalització lingüística.

Per Bonet, el govern balear té “la intenció clara de reduir la nostra llengua a no res” i per aquest motiu, “davant aquest atac radical, calia també una resposta radical”.

Segons ha explicat Bonet, l'acció l'han iniciat ara perquè hi ha hagut un cúmul de circumstàncies que han fet que l'associació prengués la iniciativa i digués prou. “El govern va començar tancant Televisió de Mallorca i Ona Mallorca, després van castellanitzar un 50% de les emissions d'IB3 i més tard van presentar la llei de funció pública”. De moment, no se sap quan aquesta llei entrarà al Parlament, però Jubilats per Mallorca estan decidit a arribar fins al final.

“La vaga és indefinida. No ens volem morir, però volem arriscar fort”, assegura Bonet, que ha avançat que hi ha un altre membre de l'associació que s'està preparant per afegir-se a la vaga de fam. “La farem els dos junts i quan jo l'hagi d'abandonar, seguirà ell sol”, ha explicat, tot assegurant que després de 14 dies de vaga de fam està “millor del que em pensava”.

Jubilats per Mallorca ha rebut el suport de tots els partits polítics, excepte el PP, tot i que Bonet explica que hi ha molta gent dins del partit popular que no està d'acord amb la llei de la funció pública i per i això es mostra optimista de cara a aconseguir el seu objectiu. “Hi ha gent que no hi està conforme”, afirma.

Jubilats per Mallorca té una pàgina web al Facebook i també han creat el hashtag #vagadefamperlallengua a través del qual es pot seguir el dia a dia de l'acció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.