Medi ambient

vallès occidental

Bellaterra vol aturar per la via judicial un nou abocador

Estudia portar el consistori de Cerdanyola i la Generalitat als tribunals per haver deixat extreure terra a Can Fatjó dels Aurons amb la llicència caducada

Temen que s'hi vulgui fer un dipòsit de residus

L'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) està estudiant recórrer als tribunals contra l'Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat per aturar el serial de l'amenaça d'implantació d'un abocador a la zona de Can Fatjó dels Aurons. Així ho va explicar ahir el president de l'entitat. Ramon Andreu, després que a finals de la setmana passada la Plataforma Contra l'Abocador denunciés que l'empresa Puigfel SA estava reprenent els treballs de buidatge del vas de l'argilera Almar, tot i tenir una resolució en contra del Parlament, una declaració d'incompatibilitat urbanística per fer l'abocador, la denegació del permís ambiental de la Generalitat i que la pròpia empresa havia retirat el projecte en saber que el govern català no podia autoritzar el dipòsit de bales d'ecoparc pel fet de disposar d'un informe municipal contrari.

La denúncia, a la qual diversos grups municipals van donar suport, va ser desestimada pel govern de Cerdanyola després de fer dues inspeccions el divendres 9 de març. Segons el govern, no van trobar indicis de “cap obra il·legal en relació amb la presumpta construcció d'un abocador”, però sí treballs relacionats amb l'activitat extractiva. Després de demanar explicacions a l'empresa, van constatar que Puigfel va presentar el 7 de febrer de 2011 un pla de labors a la direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial per treure terres i subministrar-la per fer treballs de segellats d'altres abocadors, entre els quals també hi ha el de Cerdanyola, conegut com a Elena. Amb tot, el govern reiterava la seva oposició al fet que s'hi pugui fer un abocador.

Les explicacions, però, no han convençut els integrants de la plataforma, que recorden que el principal negoci de l'empresa a Can Fatjó dels Aurons és fer un abocador per restaurar-lo i “cobrar per cada tona que rebin”.

L'EMD vol contundència

El govern de Bellaterra demanava ahir contundència a les administracions per clausurar l'activitat. Andreu denunciava que l'Ajuntament i la Generalitat havien permès l'activitat urbanística, tot i tenir la llicència de 1963 ja caducada, fet que havia permès extreure tres milions de tones de terra quan només tenia llicència per treure'n una sisena part.

LA FRASE

El forat que fa Puigfel és com quatre camps de futbol de 60 metres de profunditat
Ramon Andreu
president de l'EMD de Bellaterra
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.