Societat

ENSENYAMENT

El curs arrenca l'endemà de la Diada amb menys places de P3

Rigau justifica el tancament d'alguns centres dient que “s'havien projectat d'acord amb una programació que no s'ha complert”

La preinscripció comença aquest dilluns i la plaça definitiva se sabrà el mes de maig

El curs escolar 2012-2013 començarà el dimecres 12 de setembre a primària i el 13 a secundària amb una oferta de 15.000 noves places. Tot i aquest augment global, una de les novetats del curs vinent és la davallada en l'oferta de places de P3, derivada del descens demogràfic. De les 87.353 de l'any passat, s'ha passat a 85.265, cosa que implica una reducció de 2.088 places. Una de les conseqüències directes d'aquest decreixement és el tancament de centres i la supressió d'algunes línies, com ja s'ha anunciat que passarà a Olèrdola, la Canonja i Reus, a la demarcació de Tarragona, i a Badia del Vallès, Vilanova i la Geltrú i Palau-solità i Plegamans, a la demarcació de Barcelona. Aquests són només alguns exemples de restriccions que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va justificar ahir en la presentació de la campanya de preinscripció al·ludint a “l'obligació d'administrar els recursos públics amb el màxim rigor possible”. Rigau va subratllar que en alguns d'aquests casos el departament es veu obligat a tancar centres o suprimir-ne línies o mòduls “perquè s'havien projectat d'acord amb una programació que al final no s'ha complert”.

A primària i l'ESO, però, l'oferta de places creix. En concret, a primer de primària s'ofereixen 82.825 places, 375 més que l'any passat i a primer d'ESO, 77.400, 1.830 places més que el curs 2011-2012. Girona, les Terres de l'Ebre i el Vallès Occidental són els únics territoris en què augmenta el nombre de places en primer de primària, mentre que a primer d'ESO l'increment està repartit arreu del territori, amb l'única excepció negativa de les Terres de l'Ebre.

Aquest increment també implica la creació de sis noves escoles de primària, entre les quals les de Banyoles, Lloret i Sant Boi de Llobregat. I d'una desena de centres de secundària, part dels quals, com a Castelldefels, Roquetes, Parets del Vallès, Riells i Viabrea i Can Roca, a Terrassa, començaran amb mòduls prefabricats. La preinscripció comença dilluns i la plaça definitiva se sabrà al maig, un mes abans que fins ara.

Menys vacances d'estiu per als mestres a València

El Departament d'Ensenyament ha explicat que aquest any la distribució d'immigrats a Barcelona no serà un tema que recaigui sobretot a l'escola pública. Els centres concertats també han reservat places per a aquests alumnes. En concret, a la ciutat hi haurà 910 places reservades a P3 (345 a centres públics i 565 a centres concertats) i 585 a 1r d'ESO (428 a la concertada). El sindicat Ustec-Stes va qualificar l'anunci de “demagògic” perquè la mesura “fa anys que s'està aplicant sense que s'hagi aconseguit equilibrar la matriculació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.