Administracions

Badalona ha de retallar deu milions més del pressupost

L'hi obliga el govern espanyol si vol acollir-se al pla estatal de finançament del deute

El regidor d'Hisenda admet que ja no sap on retallar i Albiol convoca d'urgència tots els grups de l'oposició

Si el govern de l'Estat no acaba flexibilitzant les condicions que imposa a les administracions locals per poder acollir-se al pla estatal de finançament del deute, l'Ajuntament de Badalona serà un dels que estaran obligats a modificar el pressupost. El programa obliga a presentar un pla de viabilitat en què les previsions de despesa del 2012 s'ajustin als ingressos registrats en els tres exercicis anteriors. No s'hi val, doncs, a aportar una estimació dels diners que entraran aquest any a la caixa municipal.

El pressupost que el PP i CiU han aprovat de forma inicial a Badalona supera en deu milions d'euros la xifra que resulta de fer la mitjana dels ingressos dels anys 2009, 2010 i 2011. Aquest fet, segons ha explicat el regidor d'Hisenda, Ramon Riera (PP), obliga ara el consistori de Badalona a retallar deu milions d'euros d'un pressupost que puja a 247 milions, si es tenen en compte les empreses municipals. El de l'Ajuntament és de 150 milions, un 5,93% menys que el 2011.

Riera admet obertament que ara mateix no es veu amb cor d'aprimar més l'administració “perquè ja hem eliminat tot allò que era possible”, afirma. D'aquí a uns dies, es desplaçarà a Madrid per demanar als seus companys de partit que considerin l'estimació d'ingressos d'aquest any. Per demà al matí, l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha convocat d'urgència tots els grups municipals per tractar precisament del pla de viabilitat que els reclama Madrid i del problema que els ha generat.

Tot i que Badalona és el primer ajuntament que ha fet pública la necessitat de modificar el pressupost per poder acollir-se al pla estatal de finançament del deute, en els pròxims dies podrien sorgir casos similars a tot el territori català.

El titular d'Hisenda a Badalona confia trobar una fórmula per no haver d'eliminar inversions previstes, sobretot perquè estima que els ingressos acabaran sent superiors als que ara mateix s'han incorporat al pla.

Ramon Riera també ha valorat els 30 milions d'euros que sumen les factures a proveïdors que l'Ajuntament de Badalona té pendents d'abonar. Es mostra amoïnat pel volum del deute però no pas pel fet d'encapçalar el rànquing d'ajuntaments catalans pel que fa a aquest capítol. Fins i tot es permet dubtar que totes les administracions locals, sobretot les que en el mandat actual no han variat el color polític, hagin presentat els números que s'ajusten a la realitat. “M'estranya tanta prosperitat d'altres”, sosté el regidor del PP, que defensa la transparència del govern que representa en matèria de números.

Dels 30 milions que Badalona té acumulats, una bona part són factures que corresponen a l'acció de govern del PP. De fet, el juliol de l'any passat els populars van fer públic que s'havien trobat pagaments pendents per valor de deu milions. Riera no ha aclarit quina part dels 30 milions pertanyen a la gestió del PP però ha matisat que l'executiu de Badalona ha començat per pagar les factures més antigues.

LA FRASE

Nosaltres hem mostrat sempre els números reals. M'estranya tanta prosperitat d'altres
Ramon Riera
regidor d'hisenda (PP)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.