Societat

El govern municipal de Rasquera dimitirà si el poble rebutja el projecte de la plantació de cànnabis

L'alcalde planteja la consulta del 10 d'abril com una moció de confiança al seu equip

Bernat Pellisa creu la Fiscalia no tindrà “motius” per oposar-se al projecte

El govern municipal de Rasquera (Ribera d'Ebre) dimitirà en bloc si la consulta vinculant convocada el proper 10 d'abril rebutja el projecte de la plantació de cànnabis. Així ho ha advertit l'alcalde, Bernat Pellisa, aquest diumenge ha valorat en una compareixença pública les dues jornades informatives que s'han dut a terme, a porta tancada, per als veïns del poble.

Tot i que veu “factible” aconseguir el suport de més del 75% dels vots necessari per tirar endavant el pla, Pellisa ha volgut deixat clar que la consulta es planteja també com una moció de confiança a l'equip de govern. “És el nostre projecte de futur per acabar amb el deute que tenim, i també una oportunitat per tancar ferides que estan obertes”, ha manifestat.

Pellisa ha recordat que el deute del consistori és d'1,3 milions d'euros i que el contracte amb l'Associació Barcelonina de Cànnabis d'Autoconsum (ABCDA) per acollir un conreu de marihuana al poble és l'“única” solució que han trobat per redreçar la situació econòmica del municipi.

“Fa anys que estem treballant per tirar endavant polítiques mediambientals i activitat econòmica al poble però tenim un deute insostenible. Sabem que dimitir en bloc pot semblar una solució dràstica però si el poble no recolza l'única solució que hem trobat no té sentit que continuem governant”, ha sentenciat.

Amb tot, ha assegurat que si la població hi dóna suport, l'equip de govern té la seguretat que ho tirarà endavant. “Les pressions polítiques no ens serveixen i entenem que les jurídiques no existeixen”, ha etzibat.

L'alcalde ha explicat que aquesta setmana s'ha lliurat tota la documentació requerida per la Fiscalia de Tarragona per estudiar la legalitat del projecte, i ha reiterat que entén que el fiscal no tindrà “motius” per oposar-s'hi. Pellisa ha admès que no existeix cap projecte similar vinculat amb una administració pública, però ha assenyalat que sí que n'hi ha entre associacions d'autoconsum i entitats privades, i la “Fiscalia no s'hi ha mostrat contrària”.

Preguntat per un possible “pla B” per eixugar el deute de l'Ajuntament, Pellisa ha reconegut que existeix, però que el seu govern municipal no hi està d'acord. En aquest sentit, ha posat com a exemple els crèdits ICO del govern espanyol per pagar els proveïdors. “Nosaltres volem treballar per la dinamització econòmica activa, per generar llocs de treball, per seguir fent productes artesanals, i no ens agraden mesures que suposen aturar l'activitat de l'Ajuntament”, ha afegit.

Sobre possibles convenis amb altres associacions per tirar endavant més plantacions de cànnabis, l'alcalde ha explicat que està en contacte amb entitats com AIRAM i altres, però que encara no s'ha concretat cap acord. A més, Pellisa ha explicat que durant el seu viatge a Holanda, la setmana passada, va visitar diferents despatxos d'advocats per presentar-los el pla anticrisi de l'Ajuntament, en el qual s'inclou la plantació de marihuana, perquè puguin emetre un informe el més aviat possible.

El contracte amb l'associació ABCDA per conrear cànnabis en una finca d'unes set hectàrees suposarà la creació de quatre o cinc llocs de treball directes, una quarantena d'indirectes, i una inversió d'1,3 milions d'euros a Rasquera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.