Serveis

infraestructures

Retards en la línia de tren perquè les rates es mengen el cablejat

A primera hora es va detectar que havien inutilitzat la fibra òptica entre Sant Miquel de Fluvià i Flaçà

Els retards en la línia de tren entre Barcelona i Portbou es deuen habitualment a incidències tècniques en la infraestructura o la maquinària. Ahir el cas va ser diferent, perquè el motiu va ser que uns rosegadors, probablement rates, havien fet malbé el cablejat de fibra òptica que hi ha a la línia i que trasllada tota la informació referent a la circulació i el cablejat dels combois. Segons va explicar Adif, que és el qui gestiona la infraestructura, abans del primer tren es va detectar una incidència entre les estacions de Flaçà i Sant Miquel de Fluvià, ja que els sistemes de seguretat havien posat automàticament tots els semàfors en vermell. Això és el que s'indica quan hi ha problemes i no es pot garantir la seguretat de la circulació. Un equip d'Adif va comprovar que el problema era el cable de comunicacions de fibra òptica d'aquest tram, que havia estat rosegat –per algun animal com ara rates o mosteles– en diversos punts i l'havia deixat inutilitzat. Tot seguit es va posar en marxa el sistema manual de senyalització per permetre el pas de trens, fent inevitables els retards en els combois. Segons Renfe, a primera hora del matí se circulava amb una demora d'entre 30 i 40 minuts en els trens que anaven en direcció a Barcelona i també els que ho feien cap a Portbou. Al llarg del matí aquest temps es va anar reduint, i si bé la incidència es va resoldre cap a les deu del matí, no es va poder normalitzar del tot la circulació fins al migdia, i en van quedar afectats més d'una vintena de trens.

Cas poc habitual

Segons va explicar Adif, que uns rosegadors es mengin part del cable és un fet poc habitual. Els tècnics estudiaven ahir com podien haver arribat fins al cablejat, i es descartava que amb la pluja aquest hagués quedat descobert. Per tant, probablement hi van accedir a través de petits túnels fets pels mateixos animals.

13.00
Fins a la una
del migdia es van anar acumulant retards en la línia, que van afectar més d'una vintena de trens.
40
minuts
de retard hi va haver com a màxim en els trens de la línia fins a Portbou ahir al matí.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.