Editorial

La voluntat catalana als ordinadors

Tot i que la primera traducció al català del sistema operatiu Windows de Microsoft es va realitzar fa 20 anys, aquesta versió era molt poc utilitzada. El principal obstacle per a la seva difusió era que costava trobar i instal·lar les traduccions que se n'anaven fent. El català, doncs, estava en desavantatge respecte a l'idioma instal·lat per defecte al sistema operatiu. Softcatalà, una entitat dedicada a donar visibilitat al nostre idioma en l'entorn informàtic, vol posar fi a aquesta situació de desavantatge. I per això ha presentat el programa Catalanitzador, que permet canviar fàcilment la configuració perquè el català sigui la llengua principal.

Cal aplaudir aquesta iniciativa, que té el suport del govern i diverses entitats culturals i universitats, però cal remarcar que, al darrere, hi ha un gran voluntarisme. A les persones que han elaborat i impulsat aquest programa, com molts d'altres, no els mou el desig de fer-se rics, sinó aconseguir que el català tingui el mateix estatus i visibilitat que qualsevol altra llengua oficial.

L'esforç de Softcatalà posa de manifest un mal que afecta el català. Per aconseguir el doblatge al nostre idioma s'ha de fer un gran esforç de negociació i econòmic. Per aconseguir que el català sigui la llengua escolar s'ha de batallar als tribunals. I així un llarg reguitzell de casos sagnants. Cal insistir-hi: la iniciativa és excel·lent i, a més, posa de manifest les febleses de Catalunya. No pot ser que el que altres països obtenen sense ni demanar-ho a Catalunya s'aconsegueixi a còpia de treball, esforços i discussions interminables sobre l'estatus de la nostra llengua. És la diferència entre tenir un Estat al darrere o no.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.