Societat

El fiscal vol penes de fins a 44 anys per a policies corruptes

Fins a sis agents de la Policía Nacional estan acusats d'afavorir els interessos dels propietaris dels locals Riviera i Saratoga

Els agents cobraven gratificacions en efectiu o regals, com ara rellotges de luxe i estades en hotels

Com un joc de fitxes de dominó. El primer semestre del 2009, una investigació del jutjat d'instrucció 33, la fiscalia anticorrupció i els Mossos d'Esquadra va provocar la caiguda de fins a disset persones implicades en una de les xarxes de corrupció més fosques detectades mai a Barcelona. El cop judicial va començar amb l'aparença de la clàssica reprimenda als magnats de la prostitució i va acabar descobrint una trama que tenia en l'epicentre els més destacats policies d'estrangeria de Barcelona acusats de fer protegir els proxenetes a canvi de diners i favors.

Ahir, la fiscalia va fer pública la qualificació jurídica d'aquests fets, pels quals demana penes de fins a 44 anys de presó per a l'exinspector en cap de la Policía Nacional en la brigada d'estrangeria José Javier Martín Pujal; 22 per a un altre inspector en cap d'aquesta àrea, Abundio Navas, i 17 per al comissari en cap de la unitat contra la immigració irregular del mateix cos, Luis Gómez, informa Efe.

Els imputats en aquesta trama de suposada corrupció policial vinculada a bordells, que es va destapar a principi del 2009 i que ha comportat la clausura indefinida dels bordells Riviera i Saratoga, estan acusats d'una desena de delictes, entre els quals suborn, revelació de secrets, associació il·lícita, coaccions i afavoriment de la prostitució.

En la causa estan imputats sis comandaments i agents de la Policía Nacional, que segons el fiscal van actuar “abusant de la seva condició i capacitat de comandament” per obtenir diners i regals dels responsables dels prostíbuls Riviera i Saratoga a canvi de facilitar-los informació confidencial sobre batudes policials.

Els sis policies nacionals imputats són, a més del comissari i els dos inspectors en cap, l'inspector en cap Andrés Otero, ja jubilat quan es va precipitar la investigació i per a qui el fiscal demana 17 anys de presó; el subinspector Ignacio Landa, 16 anys, i l'agent de la brigada d'estrangeria Manuel Melendo, que afronta una petició de 16 anys. Aquests sis comandaments i agents formaven part de la brigada provincial d'estrangeria i documentació de Barcelona, que depenia de la UCRIF, per la qual cosa entre les seves funcions figuraven la inspecció dels prostíbuls.

Rellotges i hotels

Segons el fiscal, entre l'any 2002 i el 2008, els sis policies van facilitar “informació detallada” als responsables del Riviera i Saratoga de les inspeccions que eren a punt de produir-se als seus locals, a canvi de diners en efectiu, regals com ara rellotges de luxe, estades en hotels i lots nadalencs. Fins i tot van sufragar una operació estètica de la filla d'un dels policies.

Per lliurar els pagaments o els regals, la xarxa va utilitzar com a intermediari el confident policial Manuel Gutiérrez, a qui el fiscal proposa com a testimoni i que és investigat per suposat tràfic de drogues per un altre jutjat de Barcelona.

Es dóna el cas que la pena més alta que demana la fiscalia és per a l'inspector en cap José Javier Martín, que era inicialment aliè a la trama. El 2005 va iniciar una investigació perquè sospitava que hi havia alguna cosa irregular en relació amb el Riviera i el Saratoga. En veure's descoberts, els altres policies, van acabar convencent el seu superior que s'afegís a la seva trama.

Una trama amb ramificacions

La fiscalia també sospita que l'inspector en cap, José Javier Martín, va concertar presumptament amb tres advocats que assessoraven associacions d'oci nocturn com ara Fecalon i Aceca, el cobrament de quantitats de diners “desorbitades” als clients després de les batudes policials.

Per aquest motiu, el fiscal també demana 20 anys de presó per a l'advocat Àlex Garberí, 15 anys per al lletrat Fernando Martínez, i 5 anys per a Carlos Carretero, acusats d'extorquir els propietaris de diversos locals de contactes de l'àrea de Barcelona.

En el seu escrit, el fiscal demana, a més, penes d'entre 4 i 18 anys de presó per a set propietaris i responsables dels bordells Riviera i Saratoga, perquè, a més de subornar els policies, explotaven sexualment les prostitutes, ja que moltes acabaven d'arribar a l'Estat.

En la causa també està imputat l'inspector dels serveis tècnics del districte de l'Eixample de Barcelona Manuel Martínez, per a qui el fiscal demana 19 anys de presó, per haver avisat de les inspeccions administratives a diversos bordells de Barcelona, amb el també acusat Joaquim Quílez, que s'enfronta a 20 anys

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.