cultura

Mor el cineasta francès Claude Miller als 70 anys

Nascut el 1942 a París, Miller va ser ajudant de Marcel Carné i Godard

Entre els seus títols més coneguts hi ha ‘Arresto preventivo', ‘La pequeña ladrona' i ‘La classe de neige', premiada a Canes

El cineasta francès Claude Miller ha mort als 70 anys a París, segons ha confirmat la seva productora, després d'una llarga malaltia. Miller va ser molt popular a França, sobretot en els anys vuitanta, gràcies a policíacs de factura clàssica com Arresto preventivo (1981), amb Lino Ventura i Michel Serrault; Mortelle randonnée, amb el mateix Serrault i Isabelle Adjani, i La pequeña ladrona, un vell projecte que Truffaut no va poder portar a terme, que va revelar el talent d'una joveníssima Charlotte Gainsbourg. Tots aquests títols van obtenir un notable èxit de públic i van ser apreciats per la crítica.

Nascut el 20 de febrer del 1942 a París, Miller és de la generació posterior a la Nouvelle Vague, i va aprendre l'ofici treballant tant amb veterans que havien estat criticats per Cahiers du cinema (va iniciar la seva carrera com ajudant de Marcel Carné), com amb mestres del nou moviment de la talla de Godard i Truffaut. Va dirigir el seu primer llargmetratge, La millor manera de viure, el 1976

Una dona inquietant, del 1985, La petite Lili, del 2003, i Un secret, del 2007, són altres títols coneguts d'un cineasta que el 1998 va obtenir el reconeixement més important, el Gran Premi del Jurat del Festival de Canes, per la pel·lícula La classe de neige. Però ni tan sols el film premiat va creuar la frontera dels Pirineus i es va estrenar a Catalunya.

Treballador incansable fins a a l'últim moment, tot just havia acabat de rodar l'adaptació cinematogràfica de la novel·la Thérèse Desqueyroux, de François Mauriac, amb Audrey Tautou i Gilles Lellouche com a protagonistes. La pel·lícula està en postproducció, i està previst que s'estreni a la propera tardor.