cultura

Bernat Puigtobella

L'editor presenta ‘Núvol', un diari cultural digital en català, disposat a omplir un forat a la xarxa de manera desinhibida

“‹Núvol› aposta per l'emancipació digital”

D'aquests senyals de fum en volem fer un núvol que expliqui qui som els catalans
El món de l'edició i el de la informació convergiran. El canvi fa vertigen
No competirem amb els diaris cobrint l'actualitat a primera línia informativa

Acostumat a bregar en segells com El Aleph, Empúries, Proa i Edicions 62, el dinàmic editor i escriptor Bernat Puigtobella –col·laborador del nostre diari– presenta Núvol, una capçalera digital dedicada a la cultura. Aspira a omplir un espai a la xarxa i en la seva web podem trobar propostes imaginatives i atractives: “A força de condensar-nos, els catalans ens anem convertint en un fenomen gairebé meteorològic, un gran núvol sense estat però també sense fronteres.” Avui, a les 19 h, la presenten a la Biblioteca Jaume Fuster, de la plaça Lesseps.

Què és Núvol i què pretén?

Núvol és un digital de cultura que neix amb la voluntat de donar fe de la vida cultural i ser un pol d'atracció de coses que ja s'estan fent a la xarxa. En lloc de segmentar la informació per blocs, procurem detectar comunitats d'interessos i a partir d'aquí fer de caixa de ressonància. Hi ha informacions que crearem nosaltres, d'altres que ens vindran donades per la comunitat. Hem tingut la sort que el col·lectiu El web Negre s'ha sumat a Núvol. L'objectiu és convertir aquest arxipèlag de blocs, newsletters, twitters i companyia en una taca prou consistent per fer aflorar idees i persones emergents. Som en plena revolució digital, però l'objectiu de qualsevol que escriu un bloc o fa una piulada és, encara avui, fer senyals de fum, com feien els indis del Far West. Tan primitiu com això. D'aquests senyals de fum en volem fer un núvol que expliqui qui som els catalans. També volem evitar el comentari polític, que satura els mitjans digitals, i crear un espai desneurotitzat. És curiós, però avui d'entre tots els intel·lectuals els menys neuròtics són justament els artistes, i els necessitem més que mai. El temps ens dirà si és una iniciativa necessària. De moment estem sorpresos de l'acollida que ha tingut, unes deu mil visites en un mes, de les quals gairebé 6.000 són d'usuaris únics. El fet de participar de la comunitat +Vilaweb, cada dijous, hi ha ajudat.

D'on ve la idea de crear un diari digital de cultura en català?

Núvol aposta per l'emancipació digital. Creiem que hi ha moltes publicacions, siguin llibres o revistes, que aviat seran insostenibles en paper i han de fer una bona migració al digital si no es volen perdre pel camí. Penso en un gènere com el teatre, l'assaig, o en revistes que van perdent subscriptors i no tenen una bona distribució.

A part de la informació, incorporaran creació dels autors. Com la pensen vehicular?

Sí, volem crear un catàleg editorial digital. Comencem amb El cotxe, de Toni Sala, el primer e-single de la literatura catalana.

Què és un e-single?

És un ebook curt, de 30 o 40 pàgines, pensat des de i per al digital. A diferència dels altres ebooks que hi ha al mercat, l'e-single no és la transposició electrònica d'un llibre de paper. En català ja tenim TriaLlibres, una editorial pionera, que concep les seves publicacions des del digital, però els seus llibres reuneixen els estàndards de paginació suficient perquè puguin ser també impresos a demanda. El nostre e-single, en canvi, tal com està concebut, només pot ser descarregat. Per celebrar el nostre llançament, l'e-single serà de lliure descàrrega cinc dies abans de Sant Jordi. Toni Sala és un autor de luxe per tot un esdeveniment editorial.

Com renovaran els continguts diàriament, quina serà la manera de discriminar la informació i el concepte de tria?

Núvol neix amb un esperit wiki. D'informació en sobra, de fet supura per les costures de Twitter i Facebook. El problema és triar, que és la feina de l'editor. Hem detectat que hi ha un tap generacional. Tenim un munt de gent de vint i trenta anys, molt preparada i madura digitalment, que no troben el seu lloc al món i que podrien trobar a Núvol la visibilitat merescuda. En l'àmbit digital, el concepte diari ja no té gaire sentit. Ara digital encara és l'adjectiu de diari, però aviat parlarem de digitals en substantiu. Núvol és el digital de cultura. Digital vol dir que pots penjar una notícia en qualsevol moment, des d'un smartphone mentre vas en taxi, en bus o, si vols, en Bicing. Per això ens resistim a dir que som un diari. I això passa en un moment en què els diaris paradoxalment cada vegada disposen de menys paper però encara supediten els seus continguts online a l'edició impresa.

Quin és el futur de l'edició catalana? Com es complementaran digital i el paper? Quines són les alternatives que poden assegurar el futur de la nostra cultura?

El món de l'edició i el de la informació convergiran. Els diaris vendran els seus continguts en forma de llibre i les editorials s'hauran de crear plataformes prou atractives perquè la gent trobi els seus llibres a la xarxa. El canvi que ens sobrevé fa vertigen. S'està acabant un model de negoci abans que se'n consolidi un de nou. No sóc profeta, però diria que l'èxit d'un escriptor en el futur encara es podrà quantificar en les vendes o descàrregues, però sovint seran faves comptades. A l'hora de monetitzar, no parlarem tant de royalties com de capacitat d'influència, o com en diuen ara, del klout d'aquell autor, que és el que farà que el cridin a fer conferències, aparicions públiques. Qui sap, potser els que facin d'escriptor no tindran temps d'escriure i passarà com sempre, que les grans obres de la història de la literatura les han escrit autors no professionals.

Defineix Núvol com un “observatori català global”. Creu que Núvol pot servir per reforçar el periodisme cultural que fan els diaris cultes i les revistes?

No competirem amb els diaris cobrint l'actualitat a primera línia informativa. Volem aportar aquell comentari qualificat, descobrir un jove talent del qual encara no n'ha parlat ningú. Núvol aspira a ser l'escuma del caputxino. També aspirem a convertir-nos en el mitjà de referència de festivals, setmanes culturals, simposis i jornades que queden per sota del radar dels diaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.