Política

Per no enfonsar-se

ajustaments · Mas demana el suport del PSC “per no acabar com el ‹Costa Concordia›”

L'esquerra respon amb crítiques però ofereix un pacte per l'estat del benestar

El govern sí veu alternatives: el concert fiscal és l'única sortida

Les metàfores marineres s'han convertit en tot un clàssic en els discursos d'Artur Mas, i ahir, per enèsima vegada, va tornar a fer servir el recurs per alertar que Catalunya es pot enfonsar si no continuen les retallades. “O seguim aquest rumb o acabarem com el Concordia”, va etzibar el president. Ho va fer en el decurs del ple sobre les retallades que es va celebrar a instàncies del PSC, ICV-EUiA i el grup mixt. En el guió no estava previst que hi intervingués, perquè la rèplica havia de ser a càrrec del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Però Mas va voler agafar el timó i defensar a capa i espasa les polítiques d'austeritat que ha practicat l'executiu. L'oposició va respondre amb dures crítiques, però també amb la proposta d'articular un pacte social en defensa de l'estat del benestar impulsant tant el concert amb l'Estat com una fiscalitat més progressiva a Catalunya.

Mas va adreçar la majoria dels seus missatges cap a la bancada dels socialistes i va combinar alguna oferta de col·laboració amb retrets per la gestió dels socialistes tan a la Generalitat com a La Moncloa. Allò que l'antic tripartit anomena “posar el retrovisor”. En aquest sentit, el cap de l'executiu va reprotxar que l'anterior govern d'esquerres no apliqués amb més antelació iniciatives per eixugar el dèficit i va dir que ara CiU no tenia més remei que portar a terme uns ajustos “necessaris”, però també “empipadors” i “poc agradables”. En resum, com ja havia repetit altres vegades, va assegurar que no hi ha “alternatives” mentre Catalunya estigui dins de la UE i continuï “vivint” del crèdit. Si no s'apliquen les retallades, el país pot haver de ser rescatat.

Continuant amb aquest argument, Mas va reclamar al PSC que els doni suport pel bé del país, moment que va aprofitar per recordar que l'any 2010 CiU es va posar al costat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero quan va teixir un pla per intentar posar fi a la crisi. “Ho vam fer a canvi de res, i això que era una posició política incòmoda”, va assenyalar. Una altra demanda que va fer a la formació de Pere Navarro és que se sumi al projecte del pacte fiscal. Per Mas, és una reforma “imprescindible”. Però el PSC, ICV i ERC li van tornar a oferir un altre pacte social alternatiu a les retallades. Segons les esquerres, l'austeritat i les retallades impedeixen el creixement i el consum, i fan créixer l'atur.

El PSC va acusar el president d'“alterar” el debat negant al grup socialista el seu assentiment a les mesures d'austeritat. “Ajustos, sí, però no d'aquesta manera”, va aclarir el president del grup del PSC, Joaquim Nadal. El dirigent socialista va fer servir llavors un to molt més incisiu que l'emprat en la primera intervenció quan havia ofert a Mas “refer el consens” amb l'objectiu de buscar “una àmplia majoria social” disposada a compartir “un model econòmic i social just” i un “marc polític de la màxima ambició per a l'autogovern”. Però la resposta del PSC a la intervenció de Mas semblava trencar els ponts de diàleg que feia mitja hora havia ofert el mateix grup. Nadal, després de llegir les seves propostes contra la crisi, va retreure al president el seu paper el maig del 2010: “Llàstima que no fessin el mateix aquí quan l'anterior govern adoptava les primeres mesures anticrisi amb la retallada del 5% i en canvi només demanàvem més i més inversió.” En la línia de la col·laboració, ERC també es va oferir a CiU per anar cap a la independència i deixar de banda el PP i el “pesat llast” espanyol.

L'oposició més dura ahir al Parlament va ser ICV-EUiA. En la línia de l'economista Paul Krugman, Joan Herrera va afirmar que les retallades, més que ajudar a sortir de la crisi, “ens hi endinsen encara més”. En definitiva, l'ecosocialisme va fer una nova esmena a la totalitat del projecte de govern i algunes propostes concretes per canviar el rumb. Primer, fer un pacte social sobre l'austeritat; segon, construir “una política fiscal més equitativa”, i per últim, apostar per la recerca i la indústria verda.

Mas, però, assegurava que no hi ha alternativa a l'austeritat dins de la UE. Tanmateix, Herrera va demanar a Mas un canvi “radical” per dir no a Brussel·les contra unes polítiques d'austeritat “mal enteses” i “suïcides”. Per tenir més força, va proposar una consulta perquè els ciutadans votin “entre retallades i redistribució” a través dels impostos.

El problema és que ja som el ‘Concordia': ens ho diu tothom. El que hauríem de fer ara és canviar de vaixell
Uriel Bertran
SECRETARI GENERAL de SI
Com diu vostè [a Mas], no hem d'acabar com el ‘Concordia'. Voti els pressupostos generals
José Antonio Coto
DIPUTAT DEL PP
Austeritat, sí; ajustos, també, però no d'aquesta manera. És possible refer el consens
Joaquim Nadal
president del psc al parlament
Què més ha de fer el PP perquè vostè reaccioni? Cal fer de seguida un cop de timó en les seves polítiques
Anna Simó
portaveu d'erc
No ens enfonsem, però som el ‘Titanic', perquè només es van salvar els que eren a primera classe
Joan Herrera
president d'icv-EUiA al Parlament
Dir que hi ha esperança en una política diferent de l'austeritat a curt termini és enganyar
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

ERC proposa a CiU fer el ple del concert abans del juny

Esquerra i CiU podrien tirar endavant una proposta de resolució en favor del concert fiscal que inclouria dues demandes: en primer lloc, exigiria al govern de Mas que iniciï immediatament la tanda de reunions amb els líders polítics catalans, i, en segon lloc, que el ple monogràfic sobre les conclusions del concert fiscal es faci abans de dos mesos, és a dir, abans del 10 de juny. “Hi ha moltes possibilitats d'acord”, asseguraven a última hora de la nit. Tot i això, des de CiU s'estimaven més no confirmar el seu vot a favor i ho deixaven tot obert fins aquesta tarda. Convergència va dir fa uns dies que Mas faria una sèrie de reunions abans de la primera setmana de maig; tot i això, des d'ERC deien que no han rebut cap trucada per reunir-se i volen aconseguir que CiU es “pronunciï” en aquest tema. Els nacionalistes afirmaven ahir que negociaran amb tots els partits i que fins i tot miraran “amb interès” les propostes contra la crisi de l'oposició. Precisament una de les propostes del PSC, que té moltes possibilitats de tirar endavant amb el suport de tota l'oposició, és que “qualsevol modificació dels pressupostos hagi de passar pel Parlament” i que no es pugui aprovar només amb decret de govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.