Efemèrides

1633. Galileu s'estima més abjurar.

El físic, matemàtic i astrònom pisà Galileu Galilei va abjurar de les seves teories astronòmiques davant el tribunal de la inquisició que el jutjava. Els càrrecs que se li imputaven eren: 1. sostenir decididament que la Terra es mou i el Sol roman estàtic; 2. atribuir erròniament els fenòmens de les marees a l'estaticitat del Sol i al moviment de la Terra; 3. mantenir un mutisme dolós sobre allò que se li va ordenar el 1616: que abandonés la idea que el Sol és immòbil i el centre de l'univers, i que la Terra es mou, i que des d'aquell moment s'abstingués de mantenir, ensenyar o defensar aital opinió, ja fos verbalment o per escrit.

1535.

Mor al patíbul el bisbe John Fisher, víctima de la seva oposició a Enric VIII d'Anglaterra.

1713.

Guerra de Successió espanyola: en virtut del Conveni de l'Hospitalet, evacuen Barcelona les tropes angleses i austríaques, i queden soles les forces catalanes que lluitaven contra Felip V.

1815.

Després de la desfeta de Waterloo, abdica l'emperador francès Napoleó Bonaparte.

1940.

França firma l'armistici amb el Tercer Reich alemany a Compiègne.

1941.

Segona Guerra Mundial: l'exèrcit alemany, amb efectius finesos i romanesos, als quals s'afegirà el cos de voluntaris espanyols de la División Azul, envaeix la Unió Soviètica.