Comunicació

La història de l'Ivie

‘30 minuts' estrena ‘Ivie Okundaye', dels periodistes gironins Marc Faro i Anna Teixidor, que tracta el cas de la prostituta nigeriana morta a la Jonquera

Va guanyar la segona edició dels premis Carles Rahola de comunicació local

Ivie Okundaye, una jove nigeriana que exercia la prostitució a la Jonquera, va ser atropellada mortalment fa dos anys. El seu cas va revelar el mètode d'esclavatge –a través del ritual del vudú– de la prostitució d'origen nigerià al nostre país i a Europa. La primera vegada que els periodistes Anna Teixidor i Marc Faro van saber d'Ivie Okundaye va ser la nit del 18 de setembre del 2009, poc després d'haver mort atropellada a l'N-II a la Jonquera. El vehicle que la va atropellar, de matrícula francesa, s'havia donat a la fuga i a hores d'ara encara no s'ha localitzat. La jove, de 21 anys i d'origen nigerià, fugia per por de ser sancionada per exercir la prostitució. L'Ivie no podia arriscar-se a haver de pagar la sanció perquè tenia un deute previ de més de 30.000 euros que devia a les persones que l'havien ajudada a entrar il·legalment al país. Però va ser sobretot el fet que, el dia del funeral, una vintena de noies d'origen nigerià sortissin de la foscor dels aparcaments i es deixessin veure sota el focus de la càmera –gens usual, perquè la majoria no tenen documentació– que els dos periodistes van intuir que rere aquell accident fatídic hi havia alguna cosa que se'ls escapava. L'endemà, el nom de l'Ivie Okundaye i la seva història personal van passar gairebé desapercebudes en els mitjans. Ara, després de dos anys d'investigació, el cas torna a la superfície en forma de documental a través del qual es reconstrueix la vida de la noia a l'Estat, el context social i econòmic de la família Okundaye a Benín City (Nigèria) i la metodologia de les xarxes de prostitució nigeriana a Europa a través de diversos testimonis i fonts policials.

Un dels aspectes més interessants d'aquest relat particular, extrapolable a totes les noies nigerianes víctimes de la mateixa explotació, és el de la seva ferma concepció religiosa. “Són cristianes evangelistes pentecostals molt creients i practicants, amb una profunda vida interior que xoca amb la prostitució que practiquen”, remarca Anna Teixidor. En el reportatge es parla de com a través de la pràctica del vudú s'amenaça aquestes dones abocades a exercir la prostitució de carretera per pagar els deutes a una xarxa complexa de beneficiaris, que van des de proxenetes professionals a amics i, en alguns casos, familiars. Teixidor recorda que fa poc més d'un any es va detenir un pastor d'una església a Mallorca acusat d'explotar dones nigerianes.

Ivie Okundaye. Dones de carretera, esclaves del vudú va guanyar la segona edició dels premis Carles Rahola de comunicació local i ha rebut també una beca Agita de l'Ajuntament de Figueres. Faro i Teixidor són autors també del documental Somnis atrapats sobre la realitat social de Salt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.