Successos

tribunals

Jutgen l'acusat d'agredir un mosso a Olot el 2005

El jove, per contra, acusa el caporal d'haver-lo colpejat i haver-li fet una cara nova

Els fets van provocar que el llavors alcalde de Santa Pau demanés a Interior que expedientés el mosso

El jove Marc Asperó Dilmé i el caporal dels Mossos d'Esquadra Alberto Juan Domenche Redondo van asseure's ahir al banc dels acusats dels jutjats de Girona per una acusació mútua d'agressió durant les festes del Tura d'Olot del 2005. Els fets van passar el 3 de setembre a la matinada, quan Marc Asperó anava en el cotxe que conduïa el seu company Josep Trias, que va avançar en un lloc prohibit el cotxe d'uns altres companys, amb qui havien sopat junts al restaurant L'Arç. La infracció, a la carretera de Santa Pau, va ser observada per una patrulla dels Mossos, que van aturar el cotxe a l'entrada d'Olot, al carrer Marià Vayreda. Els Mossos van fer bufar el conductor, que va marcar positiu, i van expedir-li la corresponent denúncia. L'episodi posterior és el que va desencadenar la polèmica. L'atestat dels Mossos indica que mentre omplien la butlleta de denúncia a Trias, Asperó els va increpar, els va dir repetidament “fills de puta” i els va colpejar, fins que es van veure obligats a reduir-lo i detenir-lo “utilitzant la mínima força indispensable”. Trias i Asperó asseguren que ells van implorar als mossos que fossin benèvols amb la retirada de carnet perquè Trias treballa conduint un camió i afirmen que, en aquest marc dialogant, un comentari d'Asperó (“els Mossos a vegades també surten i beuen”) va desencadenar un injustificat abús d'autoritat del caporal, que va fer detenir Asperó, a qui van emmanillar, van fer agenollar a terra i van amorrar en una entrada, on van colpejar-lo brutalment. Els fets van provocar que el 2005 l'exalcalde de Santa Pau Ramon Canadell sol·licités a Interior un expedient disciplinari contra el caporal.

El fiscal i la defensa de Domenche no es creuen la versió del veí d'Olot i tot i que reconeixen que les lesions no són d'importància, els dos agents que van aturar els joves en el control asseguren van patir contusions, que queden reflectides en l'informe mèdic i forense. Que Asperó, de forma violenta, es va tirar al damunt dels dos agents i els va tirar a terra, i després els va començar a colpejar amb el braç dret. És per això que el fiscal desestima l'acusació de faltes que defensa la lletrada Mònica Tarradellas, de Salellas i Associats, i apunta com a únic responsable dels fets Marc Asperó.

Sense proves de càrrec

L'advocada, però, sosté que no hi ha proves de càrrec contra Asperó i que fiscal i Generalitat només tenen el testimoni de l'agent i el caporal. Ni tan sols el testimoni dels veïns corrobora la versió dels mossos. Així mateix, la lletrada Tarradellas defensa que el jove té un problema al braç des del 2004, i que és impossible que agredís els mossos amb aquell braç com els policies diuen. A més, diu l'advocada, l'acusat és un “nap- buf” de 60 quilos i no pot “tombar dos armaris” com els dos mossos. A més, la lletrada afirma que l'única prova fefaent és que a Asperó li van fer una cara nova, i en canvi els mossos van haver de ser assistits per uns suposats cops que no van deixar ni ferida ni hematoma.

Per tot plegat, el fiscal sol·licita una pena de dos anys de presó i una multa de 140 euros. Per la seva part, la defensa d'Asperó demana per al mosso una pena de 1.200 euros per una falta de lesions i 1.200 euros per una falta de vexacions, i que al veí d'Olot se li aboni 300 euros en concepte de danys.

LA XIFRA

2.700
euros
sol·licita la defensa d'Asperó en concepte de responsabilitat civil i indemnització per l'agressió del mosso
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.