Medi ambient

Medi ambient

La Generalitat rep una sola oferta per a la compra de la finca als Aiguamolls

El termini per adquirir la Torre d'en Mornau, de més de 90 hectàrees, va acabar ahir

El nou propietari haurà de cenyir-se al pla especial de protecció del parc

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha rebut una sola oferta per adquirir la finca de la Torre d'en Mornau, de més de 90 hectàrees, que està inclosa en el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. El termini per presentar-hi ofertes, que s'havia obert el 30 de març passat, es va acabar ahir al migdia. L'Incasòl va decidir vendre's gran part de la propietat per poder-ne obtenir un rendiment econòmic, segons han precisat fonts de l'Incasòl. Els responsables d'aquest ens obriran ara la plica i, si no hi ha cap entrebanc, es tirarà endavant l'operació.

La finca, que va sortir a la venda per 2,5 milions d'euros, està situada a cavall dels municipis de Pau, Castelló d'Empúries i Peralada. Els terrenys inclouen bàsicament camps de conreu de regadiu i closes destinades a pastures, però el nou propietari haurà de cenyir-se al que estableix el pla especial de protecció del parc.

Dins la finca, hi ha quatre masies en estat ruïnós i el conjunt de la Torre d'en Mornau, que dóna nom als terrenys. Es tracta d'una masia que data del 1945, a la qual s'han anat afegint diverses construccions, totes vinculades a l'activitat rural (magatzems, estables, sitges, coberts i un paller). A més, el conjunt també comprèn una gran torre amb dues naus de grans dimensions annexes, garatges i quadres, entre d'altres.

Dels militars el 1946

L'any 1946, el Ministeri de l'Exèrcit va adquirir la finca, on va instal·lar una eugassada militar fins al 1966. La Generalitat va comprar llavors els terrenys –115 hectàrees per 2,3 milions d'euros–, amb la intenció de donar-hi usos relacionats amb el medi ambient i el paisatge. Per garantir-ne la preservació, la Generalitat va signar un conveni amb un ramader de cavalls i un pagès, als quals cedia la possessió de la finca en precari. El nou propietari haurà de decidir si manté o no aquests convenis.

LES XIFRES

90
hectàrees
té la finca de la Torre d'en Mornau, situada dins el perímetre dels aiguamolls de l'Empordà.
2,5
milions d'euros
és el preu de sortida que va fixar l'Incasòl per la venda d'aquests terrenys.
1
oferta de compra
ha rebut la Generalitat durant el termini de quinze dies que es va tancar ahir.

ERC i la Iaeden, contra la venda

El diputat d'ERC Pere Bosch va presentar ahir una proposta de resolució per paralitzar la venda de la finca Torre d'en Mornau i reclamar que es comenci el procés de catalogació de la finca com a bé de domini públic. Segons Bosch, “la venda trenca la dinàmica seguida pels diferents governs de la Generalitat, encaminada a l'augment del patrimoni públic”. El dia abans, l'entitat ecologista Iaeden havia presentat al·legacions en el mateix sentit. Per l'entitat, la venda perjudica el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels aiguamolls, i una part dels terrenys formen part de la reserva integral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.