Salut

salut

Direcció única per als hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt

L'Institut Català de la Salut i l'Institut d'Assistència Sanitària tindran, a partir de l'1 de maig, un únic gerent, procedent de l'hospital de la Vall d'Hebron

Girona serà, després de Lleida, la segona demarcació catalana que tindrà una gerència única per a dues empreses públiques proveïdores de serveis sanitaris: l'Institut Català de la Salut, amb l'hospital Josep Trueta com a peça clau, i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), amb l'hospital Santa Caterina de Salt al nucli central. I la persona que es farà càrrec d'aquesta gerència única és Vicenç Martínez (Barcelona, 1952), que serà nomenat l'1 de maig.

Els responsables de l'ICS i de l'IAS, Joaquim Casanovas i Joan Profitós, van negar que, almenys inicialment, es pugui parlar d'aquesta operació com d'una “fusió” ja que els dos hospitals mantindran l'estructura jurídica. I van insistir que l'objectiu d'aquesta direcció única és crear aliances estratègiques per integrar la gestió dels dos hospitals i potenciar la gestió dels recursos assistencials en clau territorial. L'ICS disposa d'un pressupost de 230 milions d'euros i 3.300 professionals, i l'IAS, de 100 milions i 1.300 professionals. “Volem que els dos hospitals cooperin al màxim perquè la suma de recursos, 330 milions, sigui utilitzada de la millor manera possible”, va dir el director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas. “Es tracta d'una decisió important per a la regió sanitària de Girona. Hi haurà un abans i un després d'aquesta operació, amb la qual es comença un camí de no-retorn”, va subratllar Casanovas. La posada en marxa d'una gerència ha de representar, segons Casanovas, augmentar la capacitat de resolució assistencial, una millora en l'atenció als usuaris i també una millora de les condicions en què treballen els professionals. “Aquest canvi es fa perquè tothom hi surti guanyant”, va manifestar el director dels serveis territorials de Salut, Josep Trias.

Actualment el Trueta i el Santa Caterina ja comparteixen el servei de laboratori i el d'urologia, i la idea és ampliar la cooperació en els diferents àmbits, incloent-hi també l'assistencial. Respecte al que pot suposar en un futur aquesta direcció única, no es va descartar que els dos hospitals puguin arribar a compartir alguns espais, però no es va concretar res. El president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, confia que aquesta operació representi una potenciació dels serveis i no pas una retallada de personal. I considera imprescindible que s'informi com més aviat millor els professionals dels canvis que comportarà.

Amb el nomenament de Martínez com a gerent de l'ICS i de l'IAS, la fins ara gerent de l'ICS a Girona, Sara Rodríguez, es quedarà únicament amb la responsabilitat a l'àrea de primària.

LA XIFRA

330
milions
d'euros és la suma dels pressupostos de què disposen, anualment, l'Institut Català de la Salut i l'IAS.

Desvinculen la decisió de la construcció del nou Trueta

Casanovas va desvincular la unificació de la direcció dels dos centres hospitalaris de la construcció del nou Trueta. “Són dues qüestions completament independents. Una cosa és la gerència i l'altra les inversions que es puguin fer al territori”, va manifestar Casanovas. Sobre el nou Trueta, no hi ha cap novetat, ni tan sols la constitució de la comissió que ha de definir com ha de ser el futur hospital, ni tampoc sobre el municipi on se situarà, que darrerament és objecte de polèmica. Vicenç Martínez, doctor en medicina i cirurgia per la UAB, ha desenvolupat la trajectòria professional a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, també de l'ICS. Va ser el primer cirurgià del primer trasplantament de fetge infantil que es va fer a l'Estat, el 1985.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.