Economia

Ramaderia

Importen bovins de raça Angus per criar-ne a la Vall d'en Bas

El mas La Carrera n'ha adquirit nou exemplars a Escòcia per formar una cabanya per a la producció de carn i fer-ne cria

L'Angus té un gran reconeixement gastronòmic

Al mas de La Carrera, a Sant Esteve d'en Bas, hi han arribat els primers exemplars registrats de l'Estat espanyol de bovins de la raça Angus: vuit vaques i un toro, que els responsables d'aquesta explotació ramadera de la Vall d'en Bas –Salvador Vergés recentment instal·lat com a jove agricultor en l'explotació ramadera amb el seu sogre, Salvador Carrera– van anar a comprar ells mateixos fa un parell de mesos aprofitant una subhasta a Escòcia.

L'Aberdeen Angus és una de les varietats de bovins més preuades arreu del món, autòctona d'Escòcia, i que s'ha estès sobretot als Estats Units, Austràlia i països d'Amèrica del Sud com l'Argentina. A part del fet que no té banyes, l'Angus, de la mateixa manera que la prestigiosa raça Kobe al Japó, dóna una carn marbrejada apreciada per les seves qualitats gustatives i té més contingut de greix no saturat. L'entrecot d'Angus s'equipara a les qualitats del pernil de gla en el sector del porc.

Carn i genètica

Amb aquests nou exemplars de pura raça, que Salvador Vergés qualifica de “Champions League”, el ramader es fixa dos objectius: per una banda, desenvolupar una cabanya de raça creuada Angus amb la vaca Bruna del Pirineu que és un dels pilars de l'activitat a la finca. Aquests animals, alimentats en primer terme amb pastura i llet materna i en segon, principalment a base de blat de moro produït a la mateixa explotació, han de permetre posar al mercat la primera carn 50% Angus d'aquí a poc més d'un any i mig. “El creuament 50% Angus és el que s'utilitza principalment per a la comercialització d'aquesta carn i que permet conservar les qualitats de la raça d'origen”, explica Vergés.

Per altra banda, el mas La Carrera (com a primera explotació de l'Estat registrada a l'associació escocesa de l'Aberdeen Angus, que vetlla per la puresa de la raça), també es dedicarà a la genètica ampliant el nombre de caps de raça pura i comercialitzant-los. Segons Salvador Vergés, el valor dels bovins adquirits és de l'ordre d'entre dues i tres vegades el cost d'una vaca local. Els primers resultats es veuran d'aquí a un parell d'anys.

L'entrecot dels gastrònoms

“No ha estat fàcil portar aquests animals fins aquí, però no ens hem tornat bojos”, diu Salvador Vergés. Ell creu que, malgrat la crisi, està apareixent un consumidor nou més informat, més responsable amb el medi ambient i amb el benestar animal, que busca productes de qualitat i criats de manera transparent. És un consumidor disposat a pagar una mica més per uns productes que no són els de consum diari; aquesta és l'aposta. Al sector gastronòmic de les botigues londinenques de Marks & Spencer, els entrecots d'Angus es comercialitzen de manera diferenciada de la resta de carn. A Catalunya, l'Angus comença a ser present a les cartes de restaurants gastronòmics. Però l'Angus que es pugui trobar avui aquí és necessàriament d'importació, sovint d'Austràlia, “i de països on encara es crien els animals amb mètodes dubtosos”, diu Vergés. És una contradicció que el ramader de la Vall d'en Bas està decidit a canviar aviat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.