cultura

Barcelonès

Tornen els primers veïns

Badalona acull durant tres dies la Magna Celebratio, una iniciativa que recrea el món dels romans

Milers de persones, la meitat de fora de la ciutat, passegen pel festival

Els primers pobladors de Badalona van ser els romans i la ciutat no està disposada a enterrar els seus orígens. Per això, des de fa vuit anys, el Museu de Badalona organitza a finals d'abril la Magna Celebratio, un festival romà que combina, entre altres, la visita als diversos espais arqueològics que s'han anat recuperant i la recreació d'oficis, costums i escenes del món romà. Vuit anys després que l'Ajuntament de Badalona apostés per aquesta iniciativa, la Magna Celebratio és ja un dels festivals romans més rellevants de Catalunya.

Una prova evident d'això, segons va assenyalar ahir el director del Museu, Joan Mayné, és “la gran quantitat de visitants de fora de Badalona que hem tingut aquest any”. Calcula, en funció de les enquestes que s'han fet, que un 50% del públic no viu a la ciutat. “Fins i tot hem atret gent de Tortosa i Tàrrega”, apunta satisfet. En l'edició del 2011 van passar pel festival romà 18.500 persones. Aquest any es podria haver superat la xifra, malgrat que la climatologia no va acompanyar durant la jornada de dissabte. Només durant ahir al matí, 1.200 curiosos van passar per les termes romanes. Els tallers infantils també han tingut una forta demanda.

Durant tres dies, Badalona ha rememorat el seu passat i ho ha fet a còpia d'importar hàbits, però també aromes i sabors propis de la cultura romana, que han envaït els carrers i places propers al Museu. Tot plegat, embolcallat per desenes de personatges, membres de grups de recreació històrica i de voluntaris badalonins, alguns molts joves, com ara els estudiants de l'IES Isaac Albéniz. Fins i tot s'ha pogut evitar que la retallada del pressupost, d'un 40%, tingui un fort impacte en el visitant. L'any passat ja es pagava per tenir accés a la majoria d'activitats. “Entenc que usar tot aquest material té un cost, així que m'ho prenc amb filosofia”, deia Anna Durbán, que no es perd el festival cap any.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.