Salut

Carlos Pérez

Fisioterapeuta i autor del llibre "Paleodieta"

“El sucre és un verí, està a l'alçada de la cocaïna”

El fisiotera- peuta gironí Carlos Pérez proposa al seu llibre “Paleovida” (Ediciones B) adoptar l'estil de vida de l'home del paleolític, amb una dieta basada en les proteïnes i els greixos de qualitat i tot recuperant la recompensa natural de la gana i la set
Per què el nostre cos se'n recorda, de com era fa milions d'anys?
Són els nostres gens. S'han modificat un 0,5% en dos milions d'anys. Han viscut 76.000 generacions en contacte amb uns determinats nutrients, i amb uns altres, només 200 o poc més de 6 o 7.
I sospito que els nostres hàbits sí que han canviat molt...
La forma de menjar es va revolucionar en el neolític, amb l'agricultura i la ramaderia, on apareixen els cereals i els lactis i, des de la revolució industrial, amb els sucres refinats i els olis vegetals. Des del punt de vista evolutiu són nutrients nous i hem d'entendre que ens inflamen l'aparell digestiu.
Ah! No ens convenen els
cereals ni els lactis?
No, no els hauríem d'incorporar en la nutrició diària.
És delicat, això de la inflamació?
Quan els intestins estan inflamats tenim males sensacions digestives: la panxa botida, males digestions, gasos, cremor, diarrees o restrenyiment. Però també mals de cap, síndrome menstrual, reaccions cutànies o debilitat del sistema immunitari. Qualsevol procés de curació o de millora d'un símptoma passa per un canvi nutritiu, si no, generem estrès en el cos.
Quins hàbits hauríem d'adoptar?
Hem de buscar quina és la forma de menjar que els nostres gens entenen com a més necessària. Menjar d'aquesta manera és el que s'anomena “paleodieta” perquè els nutrients ens acompanyen des del paleolític. El nostre cos es modula per un circuit de la recompensa, ens ofereix gratitud en fer coses que ens asseguren la supervivència com a individu i com a espècie: beure, menjar, moure's i el sexe. Pel context d'abundància que tenim perdem la recompensa natural de la gana o de la set i hem de recuperar-la.
I hi ha alguna regla d'or?
El sucre és un verí, i no se n'ha de sorprendre ningú. Genera un pic de glucosa molt alt, que estressa de forma increïble el nostre cos: obliga el pàncrees a produir insulina i amb aquesta producció se'ns està alterant el cos i la nostra acció hormonal, genera factors de proliferació i fa que el nostre sistema metabòlic s'aturi. El sucre està a l'alçada de la cocaïna. Totes dues substàncies alteren el sistema nerviós, generen una reacció addictiva i una reacció tòxica. El sucre és una droga i cal anar-hi amb molt de compte.
Uau! I alguna regla més?
Evolutivament hem comprovat que som carnívors i que el percentatge de proteïna animal que hem arribat a menjar és del 60-70%. La proteïna de qualitat té altes quantitats de greix, i el greix, que fins ara era considerat un enemic, és imprescindible per al cos perquè millora el metabolisme i les funcions hepàtica i renal. Mengi tres cops al dia, no cinc com diuen alguns dietistes, perquè es passaria el dia fent la digestió. I no esmorzi gaire, els petits dejunis són bons.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.