Política

El Japó tanca l'últim reactor nuclear a dos mesos de l'estiu

Apaguen la central de Tomari per sotmetre-la a proves d'estrès

El govern nipó treballa per reobrir alguna planta

L'aturada ahir del reactor número 3 de la planta nuclear de Tomari, al nord del Japó, va deixar la tercera economia mundial davant del repte d'afrontar el calorós estiu amb altres fonts d'energia. Era l'última unitat atòmica que quedava activa després del desastre de Fukushima, el març de l'any passat. Des que el 1966 es va posar en marxa la planta de Tokai, al nord-est de la capital, el Japó només s'havia trobat en la situació de no disposar de cap reactor en funcionament el 1970. Aleshores només en tenia dos i es van paralitzar per una revisió rutinària.

Es preveu que l'aturada de Tomari duri 71 dies, durant els quals se sotmetrà a proves de resistència. Coincidint amb l'apagada del reactor, situat a l'illa de Hokkaido, diversos grups antinuclears es van manifestar al centre de Tòquio per celebrar-ho i reclamar l'abandonament definitiu d'aquesta energia. La llei estipula que les revisions es faran cada tretze mesos, però cap de les 50 unitats de què disposa el país, sotmeses a proves i manteniment, no s'ha reobert.

Alternatives

Per poder garantir la demanda energètica a les grans ciutats –a l'àrea de Tòquio viuen 30 milions d'habitants–, les operadores elèctriques han potenciat l'ús de plantes tèrmiques, fet que ha augmentat la despesa en importació de cru i gas liquat. La compra d'hidrocarburs ha desestabilitzat la balança comercial japonesa, que al gener va registrar el seu major dèficit en les últimes tres dècades.

Tot i l'oposició ciutadana i la mala experiència del tsunami, les autoritats preveuen l'obertura d'alguns reactors per poder garantir el subministrament elèctric a l'estiu. L'executiu de Yoshihiko Noda treballa per obtenir suports per reactivar la planta d'Oi, al centre, una de les primeres a superar les proves de resistència, i alerta que en cas contrari el país afrontarà “talls d'electricitat severs”. Però el govern té l'oposició dels veïns de la prefectura de la central, Fukui. Entre els detractors de la iniciativa hi ha l'escriptor premi Nobel Kenzaburo Oe.

LA XIFRA

50
reactors
té el Japó, però tots estan aturats a causa de manteniments i proves després de la crisi de Fukushima.

LA DATA

25.07.66
Va obrir
la primera planta nuclear del Japó, la de Tokai, situada al nord-est de la capital, Tòquio.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.