Meduses a la vista

El golf de Roses és un dels punts de la costa catalana amb més presència de meduses en els últims cinc anys

Amb el bon temps arriba el moment d'anar a la platja, però també es donen les circumstàncies més idònies per a l'arribada de meduses a la costa. Sobretot en els últims cinc anys, la detecció d'aquests invertebrats prop de les platges s'ha multiplicat, sobretot a la zona del golf de Roses, on fa relativament pocs anys no recorden a la zona que hi hagués la quantitat de meduses que es veuen ara. Dues de les altres zones de Catalunya amb més presència detectada és al litoral sud de Barcelona i a la zona de Salou.

Tot i que no hi haurà dades d'aquest any fins a mitjan juliol, es calcula que en un any entre 18.000 i 20.000 persones a Catalunya són ateses a la platja perquè són picades per una medusa. Tot i això, el subdirector de l'Institut de Ciències del Mar, Josep Maria Gili, assegura que aquesta xifra pot arribar a ser del doble perquè hi ha afectats que no acudeixen al socorrista en aquell moment, o que van al centre de salut més tard. En tot cas, segons dades de la Creu Roja, que gestiona els serveis de socorrisme en moltes platges catalanes, l'any passat es van produir 3.514 picades de medusa a la costa gironina, 5.605 a la de Tarragona i 7.592 a la de Barcelona.

No n'hi ha de perilloses

Pel que fa a les espècies, en principi no està previst que aquest any arribin exemplars de les més perilloses –com la caravel·la portuguesa– com sí ha passat a les Illes Balears i a la costa de Llevant, segons l'Institut de Ciències del Mar. Aquesta entitat destaca l'increment de la participació dels ajuntaments en la detecció precoç de la presència de meduses. «Cada vegada més se segueixen els protocols que marca l'Agència Catalana de l'Aigua», va dir el seu subdirector, Josep Maria Gili, que hi va afegir que cal tenir en compte a l'hora de capturar-les que no val la pena anar més enllà de cinquanta o cent metres de la platja. Per això, tant la Generalitat com el Ministeri de Medi Ambient demanen la participació ciutadana.

Què s'ha de fer?
Els experts fan recomanacions per a les molèsties que poden causar les picades de medusa. El coordinador de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, recomana no banyar-se quan hi ha bandera vermella o groga per l'excés de meduses. Cal recollir les que han quedat a la sorra tenint cura de no trencar-les, ja que el tentacle sol també pot picar. Si ja s'ha produït la picada, s'ha de rentar la zona amb aigua salada intentant no tocar-la, ja que encara podria tenir verí. Després s'hi ha d'aplicar gel i procurar no fregar la picada. Es recomana repòs, i si no es nota una millora o si apareixen complicacions, com ara dificultat respiratòria, convulsions o trastorns de ritme cardíac, l'ACA recomana que s'acudeixi a un centre sanitari. Per prevenir les picades, hi ha gels repel·lents de meduses a les farmàcies.
Si en veus...
Les confraries de pescadors, els clubs nàutics, les escoles de vela i qualsevol persona relacionada amb el món marí pot fer-se voluntari per avisar de la detecció de meduses a prop de la costa. Tant el Ministeri de Medi Ambient com l'Agència Catalana de l'Aigua, que depèn de la Generalitat, tenen telèfons disponibles per a aquest servei. Els governs també reclamen la participació ciutadana a l'hora de prevenir. Precisament, les confraries ja han rebut aquesta setmana una carta del govern espanyol en què els demana si poden participar en aquesta campanya, www.planmedusas.es, en què a més als pescadors els faran una sèrie de xerrades informatives. Per saber en cada moment en quines platges s'han detectat meduses, la Creu Roja té un servei a la seva plana web.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.