cultura

Aliança mediterrània

El 5è festival Portalblau de l'Escala s'integra, amb nou festivals més de sis països, a la xarxa Ariadna, que promourà el Festival Itinerant de la Mediterrània

El concert de Sílvia Pérez Cruz a Empúries també formarà part del Festival Itinerant

El 20 de juny se signarà a Sassari (Sardenya) la carta fundacional de la Xarxa Euromediterrània per la Cultura i el Patrimoni Ariadna, impulsada per deu festivals de sis països, entre els quals hi ha el Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània de l'Escala, Portalblau, que aquest any celebra la seva cinquena edició, presentada ahir a l'Hostal Empúries, l'hotel oficial del festival. Juntament amb altres festivals de Torí, Salern i Sardenya (Itàlia), Tolosa de Llenguadoc (Estat francès), Fes (Marroc), Creta i Kilikis (Grècia), Alger (Algèria) i Barcelona i les seves festes de la Mercè–, el Portalblau ha creat una xarxa, que aquest any es presentarà amb el I Festival Itinerant de la Mediterrània (FIM): cada festival inclourà un dels seus concerts sota aquest nou paraigües, que de moment té sobretot un pes conceptual i promocional, però que més endavant es vol presentar a la Unió Europea com un projecte cultural transnacional que mereix suport institucional. L'aportació del Portalblau al FIM serà el concert que oferirà Sílvia Pérez Cruz al fòrum romà d'Empúries el dissabte 11 d'agost, el mateix dia que també tindrà lloc una conferència que servirà com a presentació pública de la xarxa Ariadna a l'Escala.

Acompanyat per l'alcalde l'Escala, Estanis Puig; el coordinador de l'exposició col·lectiva d'escultura del festival, Eugeni Prieto, i el director de l'Hostal Empúries, Albert Marín, el director del Portalblau, Abel Font, va presentar ahir la programació del 2012, que inclourà set concerts i la mostra de cinema Mediterrànies.

El primer cap de setmana musical del festival tindrà com a escenari la Mar d'en Manassa i s'obrirà el divendres 3 d'agost amb Roger Mas i la Cobla Sant Jordi. El dissabte 4 tindrà lloc el debut a l'Estat espanyol del cantautor francès Yves Jamait, un brillant continuador de la millor tradició de la cançó francesa. El diumenge 5 d'agost actuarà a la Mar d'en Manassa, amb la Mediterrània com a teló, el grup valencià Obrint Pas, en format acústic, i tancarà aquest escenari el cantautor escalenc Josep Tero, el dilluns 6. Les entrades per a aquests concerts, totes al preu de 15 euros i numerades, es posen avui a la venda a www.ticketmaster.es, on ja estan disponibles des de fa uns dies les entrades dels dos concerts que es portaran a terme el cap de setmana següent al fòrum romà d'Empúries: Els Amics de les Arts, el divendres 10 d'agost, i Sílvia Pérez Cruz, l'endemà. En aquests dos casos, hi ha entrades de 25 i 15 euros –numerades– i 12 euros. També hi ha abonaments per als dos concerts del fòrum –20 % de descompte– i per als quatre de Mar d'en Manassa, amb un 25% de descompte. El festival es clourà amb un concert gratuït de l'Orchestra Fireluche a la plaça Catalunya, el 14 d'agost.

Escultures a les ruïnes

Pel que fa a l'exposició Escultura i paisatge, inclourà a partir del 20 de juliol i fins a finals d'agost obres de Manel Álvarez, Emili Armengol, Martí Batlle, Àngel Camino, Josep Canals, Àngel Cruells, Javier Garcés, Quim Domene, Núria Efe, Jakob Engler, José Luis Pascual, Carme Pujol i Lluís Vilà. Les seves escultures, integrades dins les ruïnes d'Empúries –algunes també a l'interior de l'Hostal Empúries– “reflecteixen la mateixa concepció de bellesa clàssica” que inspira el seu majestuós entorn grec i romà, tal com ho va remarcar Eugeni Prieto.

Amb La Caixa com a patrocinador principal i altres mecenes i col·laboradors privats –Empordàlia, per exemple, hi aporta el vi oficial del festival–, el Portalblau té un pressupost de prop de 200.000 euros –300.000, el 2011–, dels quals l'Ajuntament hi aporta 36.000 euros. L'alcalde considera que és una bona inversió per al municipi i aposta per un Portalblau que organitzi activitats al llarg de tot l'any i s'obri també al teatre.

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi
3 d'agost. 22.30
Yves Jamait
4 d'agost. 22.30
Obrint Pas (acústic)
5 d'agost. 22.30
Josep Tero
6 d'agost. 22.30
Els Amics de les Arts
10 d'agost. 22.30
Sílvia Pérez Cruz
11 d'agost. 22.30
Orchestra Fireluche
14 d'agost. 20.00
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.