Societat

Defensa mantindrà oberta l'acadèmia de Talarn

Després de la incertesa per l'anunci del possible tancament assegura que s'hi continuaran formant suboficials però amb menys activitat

El ministeri no aclareix quant temps es veurà perllongat l'obertura del centre

Fonts del ministeri de Defensa han confirmat que l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de Talarn (Pallars Jussà) continuarà oberta. Després de la incertesa generada quan fa un mes es va anunciar que hi havia la voluntat de tancar aquestes instal·lacions de formació de suboficials de l'exèrcit, Defensa ha aclarit que aquests s'hi podran continuar formant però que es reduirà l'activitat del centre. El ministeri però, no ha aclarit en com es veurà reflectida aquesta reducció de l'activitat i en quant temps es veurà perllongat l'obertura del centre.

L'anunci del ministeri de Defensa de mantenir oberta l'acadèmia militar de Talarn arriba un mes després que el territori s'hagi mobilitzat per evitar el tancament, ja que es considera que genera uns 800 llocs de treball directes i indirectes. Tant la societat civil, amb la constitució de la Plataforma ‘Acadèmia Sí', com institucions polítiques com els ajuntaments de Tremp i Talarn, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, la Diputació de Lleida i la mateixa Generalitat han fet front comú.

S'han convocat diverses mobilitzacions i s'han recollit més de 5.000 firmes a favor de la continuïtat del centre de formació. Aquest divendres al matí però, les institucions consultades es lamentaven que la confirmació del manteniment de l'activitat a l'acadèmia militar no els hagi arribat per cap via oficial sinó a través dels mitjans de comunicació. De fet, la Diputació de Lleida ha demanat cada setmana de reunir-se amb el ministre Morenés per tractar l'assumpte però encara no ha rebut cap resposta.

Prudència a Tremp

L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha reaccionat amb prudència a l'anunci que l'Acadèmia de Talarn no tancarà el curs que ve i ha destacat que encara no s'ha confirmat que les instal·lacions segueixin tenint la mateixa funció i activitat que ara.

“La decisió no està presa, és cert que es vol mantenir una activitat però no que hi hagi suboficials, així que cal ser una mica prudent quant a les notícies que es donen”, ha assegurat Orrit.

L'alcalde ha recordat que el Butlletí Oficial de l'Estat publicava la setmana passada la convocatòria de 570 places de suboficial per al curs que ve sense concretar on s'impartirien, i que fins que no es faci públic aquest detall no es pot donar la batalla per guanyada.

“El normal seria que els estudis bàsics es fessin en l'AGBS, que per això es va crear el 1974, però jo crec que hem de ser prudents i tenir un marge d'espera d'una setmana o deu dies”, ha afegit.

Orrit ha dit que les mobilitzacions es mantindran i que l'anunci d'avui no posarà fi a la campanya de sensibilització i de defensa de l'acadèmia.

“No faran afluixar res, nosaltres som molt conscients del que s'estan jugant Tremp i la seva comarca i que si es limita (l'activitat al centre), això és el principi del fi”, ha assegurat.

“L'impacte econòmic i social del tancament tindria un efecte demolidor en la vida de la comarca, i per tant estem fent una labor de pedagogia perquè es mantingui el que es va crear el 1974”, ha insistit.

Orrit ha reiterat que el rerefons del conflicte és polític i ha afirmat que el fet que la convocatòria de places de suboficial s'incrementi en 160 respecte a l'any passat augmentarà la despesa i demostra que els motius econòmics no són determinants.

“És una decisió de caràcter estrictament polític, els estudis es mantenen, fins i tot s'incrementen; on es fan és una decisió que ha de prendre el ministre i el seu equip”, ha dit.

“Amb l'anterior equip ministerial hi havia una idea molt clara que els estudis generals es feien aquí i els específics en altres llocs”, ha recordat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.