Política

Mladic desafia les víctimes en l'inici del seu judici

Amenaça una dona del públic que va perdre el marit i un fill a Srebrenica

Està acusat de “neteja ètnica” a Bòsnia

El Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) va obrir ahir el judici a l'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic, el Carnisser dels Balcans, acusat del genocidi de gairebé 8.000 civils musulmans –homes i nens– el 1995 a Srebrenica, un enclavament protegit teòricament per cascos blaus holandesos.

L'inici del judici té lloc un any després de l'arrest de Mladic i vint anys després que esclatés la guerra a Bòsnia. Els fiscals el van acusar ahir d'haver “dirigit la neteja ètnica de Bòsnia” a principis dels anys 90. Avui tornaran a intervenir i el procés es reprendrà el pròxim 29 de maig amb els primers testimonis de l'acusació. En total, declararan 411 testimonis, set dels quals de manera presencial a la sala i la resta, per escrit. Més de 140 testimonis estan disposats a mantenir-hi un cara a cara, si així ho proposa la defensa de l'exgeneral. Tot i que el seu advocat assegura que està malalt i que ha tingut embòlies i un atac de cor, Mladic es va mostrar desafiant durant la vista: a una dona del públic –que va perdre un fill, el marit i germans a Srebrenica– que se'l mirava rere una pantalla de vidre entrecreuant els canells com si estigués emmanillada, li va replicar amb un altre gest, el de passar-se una mà pel coll com si volgués degollar-la.

Mladic no només està acusat de la massacre de Srebrenica, sinó també del setge de 43 mesos al voltant de Sarajevo, la capital bosniana, durant el qual més de 10.000 persones van morir a les mans de franctiradors i per foc d'artilleria pesant. “No hi ha dubte que Mladic va controlar els bombardejos de Sarajevo [...] amb l'objectiu de propagar el terror entre la població civil”, va afirmar el fiscal Dermot Groome. L'exmilitar també està acusat de l'empresonament de ciutadans no serbis en camps d'internament –Omarska, Prijedor i Keraterm–, on eren violats i assassinats. Mladic va ser inculpat el 1995, juntament amb Radovan Karadzic, líder polític dels serbis de Bòsnia i Hercegovina, que també està sent jutjat a l'Haia.

“L'havien d'haver liquidat”

redacció

L'obertura del judici a Mladic es podia seguir ahir en directe a través de pantalles gegants de TV instal·lades a Sarajevo. “Em vénen ganes de plorar cada vegada que recordo el que ens va fer”, comenta Hasna Hadzic, un jubilat que va passar la guerra a la capital bosniana. “No l'havien d'haver portat a judici; l'havien d'haver liquidat immediatament”, replica un altre jubilat, Asim Dzemat. “El van deixar lliure durant setze anys”, hi afegeix. A 16 km de Sarajevo, al bastió serbobosnià de Pale, des d'on es va dur a terme el setge, també miren la televisió. “Es van cometre crims a les dues bandes”, diu l'estudiant Mladen Mancic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.