Política

La duresa de la minoria

Josep Marigó ha de gestionar sense majoria un dèficit de 14 milions després de rebutjar un pacte amb ICV-EUiA

CiU ha permès que el govern pugui tirar endavant totes les mesures de contenció

Blanes viu una molt difícil situació econòmica. L'Ajuntament ha hagut de tirar endavant un estricte pla d'ajust per poder accedir a un crèdit de poc més de 14 milions i pagar les factures pendents. Aquesta situació és gestionada per un govern del PSC en minoria. Aquesta minoria ha estat molt dura per al govern local i ha suposat un gran desgast polític, però també personal, als seus membres, encapçalats per l'alcalde Josep Marigó, que va tornar a l'alcaldia després d'un parèntesi de quatre anys. L'alcalde confessa que el treball “està sent molt dur”, tot i que es felicita per haver desencallat els impagaments a l'antiga empresa de recollida de la brossa, a la qual se li devien gairebé deu milions d'euros. Tot i això admet que la valoració d'aquest any no pot ser gaire positiva: “No podem dir que hagi estat satisfactòria; hem aprovat una sèrie d'ajustos econòmics que estan fent perdre drets i accions que fins ara s'estaven fent.” Segons l'alcalde, el govern local ha dedicat aquest any a “buscar l'equilibri econòmic i a buscar noves oportunitats de llocs de treball i dinamitzar el sector econòmic”. En la part d'èxits, Marigó creu que s'ha fet un avenç en “qualitat democràtica”, perquè “malgrat les crítiques hi ha més informació que mai”.

La minoria ha impedit al govern local aprovar el pressupost per a aquest any. Els comptes vigents són prorrogats de l'any passat, que al seu torn estaven prorrogats de l'anterior. I els números no seran aprovats definitivament fins a la segona meitat de l'any. Segons fonts municipals l'aprovació inicial es farà a principi de juny. A més, el PSC ha fet anuncis com ara el tancament d'escoles bressol i l'eliminació del transport urbà als quals ha hagut de renunciar per les protestes ciutadanes i l'absència de suports polítics.

L'exalcalde que ajuda l'alcalde

Josep Trias fa un any va perdre l'alcaldia. Ara, com a portaveu del grup de CiU, és l'encarregat de negociar amb el PSC. Defineix l'actitud del seu partit de “responsable”: “Hem donat estabilitat a l'equip de govern, perquè, si no ho féssim, Blanes no se'n sortira.” De fet, Blanes no té pressupost però no serà pels oferiments constants de CiU, que de fet li ha facilitat l'aprovació de totes i cadascuna de les propostes econòmiques –hi ha qui parla d'aprovació del pressupost per fases– que s'han presentat. Tot i així demanen al PSC més diàleg: “L'equip de govern ha de treballar cadascun dels temes i parlar-ne per prendre les decisions adequades”, considera Trias. Tot sembla indicar que el PSC acceptarà les condicions pressupostàries exigides per CiU i avançades per aquest diari. Hi ha, però, alguns dubtes importants com ara el futur de la imponent ciutat esportiva, inaugurada poc abans de les eleccions per Trias i el president Artur Mas. CiU demana que s'hi facin les instal·lacions de futbol i que tingui una gestió eficient.

El Partit Popular va començar donant suport a les retallades proposades pel govern local, però de mica en mica se'n va anar desmarcant. Fins al punt d'oposar-se a la retirada dels complements salarials als funcionaris. No per qüestionar el fons, sinó la forma. Aquesta decisió va provocar un gran terrabastall i els durs retrets de l'alcalde. El PP, però, ataca Marigó: “Al principi del mandat el vaig ajudar, però no té reacció forta; sempre en espera dels esdeveniments, però en anys difícils no es pot estar en espera dels esdeveniments”, considera Salvador Tordera, portaveu del PP. El líder del PP acusa el govern local de “poca acció”, d'“actuar endarrere” i de “no tenir valentia”. Considera que el PSC actua a remolc de les situacions: “No reaccionen amb rapidesa, sinó a partir de queixes.” I només demana ajuda “quan es veu amb la soga al coll”. Tordera demana coratge a Marigó: “Qui no renta plats no en trenca; ell és d'aquests tipus, i en aquests moments se n'han de rentar molts.”

ICV-EUiA: ni amb tu, ni sense tu

ICV-EUiA ara fa un any es veia dins el govern local com a soci del PSC. Encara no entén per què Marigó va optar per governar en minoria i li ho retreuen: “Jo volia ser al seu costat”, manté Joan Salmeron, portaveu d'ICV-EUiA. Admet, però, que no hauria donat suport a les mesures empreses pels socialistes: “Les retallades tal com les han plantejades no haurien estat possibles amb nosaltres.” Per Salmeron, el PSC “va caure en la trampa de CiU”, i augura: “Anirà a pitjor, perquè si CiU no es vol enterrar a Blanes començarà a mossegar; no pot ser que ens deixin l'oposició només a nosaltres.” El líder d'ICV-EUiA és especialment crític amb l'alcalde: “No vull ser dur amb Marigó, però el veig sense forces, el veig derrotat; l'alcalde ha assumit una situació i ja està.”

Victòria agredolça del PSC, que pot governar

El tòpic de la victòria agredolça és el que millor s'adequa al PSC de Blanes. Aquesta setmana ha fet un any que va tornar a guanyar les eleccions, però, a diferència de feia quatre anys, amb la distància suficient per poder governar encara que fos en minoria. Va baixar en percentatge de vot, però va aconseguir un regidor més, el novè. Aquells comicis van suposar un dur revés als partits que aleshores governaven: CiU, que va passar de 7 a 5 regidors, i el PDB-PROA, que va quedar sense representació (tenia dos regidors). La diferència entre el PSC i CiU passava d'un a quatre. ERC, per la seva banda, també va perdre la representació. Els que més contents estaven ara fa un any eren els d'ICV-EUiA, que doblaven els seus dos regidors i n'aconseguien quatre, i el PP, que passava d'un a tres edils.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.