Més esport

Classificacions

Mestres del suspens

Giro d'Itàlia. Joaquim Rodríguez ataca Ryder Hesjedal a l'Stelvio i es jugarà la victòria en la contrarellotge d'avui a Milà, en un final d'infart i amb poc més de mig minut de marge

Com si el guió l'hagués escrit Alfred Hitchcock aquest Giro d'Itàlia es decidirà l'últim dia en una contrarellotge que promet emocions fortes, Joaquim Rodríguez (Katuixa), que està completant una cursa d'antologia, no es va amagar ni al Mortirolo ni a l'Stelvio i va deixar-se l'ànima en el quilòmetre final per avantatjar la seva nèmesi, Ryder Hesjedal (Garmin), que va cedir 14 segons. El canadenc afrontarà la contrarellotge d'avui amb 31 segons de desavantatge respecte del ciclista de Parets, que és inferior en aquesta especialitat. El català només pot cedir avui a Milà un segon per quilòmetre. Tot un desafiament. La contrarellotge més important de la seva vida i potser la més rellevant de la història moderna del ciclisme català.

El tercer home

És obligat parlar del jove ciclista que va posar la general cap per avall gràcies a un coratge digne dels clàssics. El belga Thomas de Gendt (26 anys, Vancasoleil) va trencar de manera insolent la vigilància entre els favorits i es va llançar a l'aventura en el tram més infame del Mortirolo (22% i grava i terra a tot arreu). En el descens d'aquesta muntanya infernal, i en la llarga carretera fins a Bormio, al peu de l'Stelvio, va trobar aliats de tota mena, des de l'inconformista Mikel Nieve (Euskaltel), passant pel tot terreny Damiano Cunego (Lampre), per tocar amb els dits no tan sols el triomf d'etapa, sinó també la victòria absoluta en el Giro.

Els comandants de la general (Rodríguez, Hesjedal, Michele Scarponi i Ivan Basso) van superar plegats el Mortirolo. Purito va atacar a la meitat del port sense èxit. En el descens va començar una llarga partida de pòquer. Mentre De Gendt pedalava posseït cap a l'Stelvio ningú va prendre la decisió de perseguir-lo. Rodríguez es va fer l'orni i Hesjedal va dubtar. El Katuixa, propietari legal de la maglia, li va deixar tota la responsabilitat.

El Garmin, finalment, va fer aturar Christian Vandevelde, que anava escapat, i va esperar l'arribada de Peter Stanina, despenjat al Mortirolo. Ells dos li van fer la feina bruta, però la diferència de De Gendt amb prou feines baixava dels 4 minuts. El belga, vuitè a la general (a 5:30), tenia tothom contra les cordes.

L'Stelvio

Les rampes d'aquest gegant alpí, que s'enfila fins als 2.700 metres –un dels més alts d'Europa–, van començar a passar factura als companys de Hesjedal. A mig port, De Gendt, que havia deixat enrere tots els seus companys d'escapada, s'acostava al lideratge virtual. El director del Garmin, visiblement nerviós, va començar a fer números perquè l'habilitat del belga en la contrarellotge és molt superior a la de Rodríguez però també a la del canadenc, que per moments va veure com se li escapava la possibilitat de guanyar el Giro. Purito, mentrestant, es va mantenir en un discret segon pla, sense posar-se aparentment nerviós per la cavalcada de De Gendt, una amenaça desconeguda pel seu lideratge.

A set quilòmetres de l'arribada Hesjedal, amb una cara de patiment absolut, va haver d'agafar el Giro per les banyes per començar a retallar temps al ciclista del Vacansoleil, que començava a donar mostres de debilitat. La carretera, ben asfaltada, no parava d'empinar-se i empinar-se...

A tres quilòmetres del cim Scarponi va decidir anar cap endavant. Hesjedal també va pujar la marxa. Ivan Basso, els joves colombians de l'Sky (Uran i Henao), i els resistents Domenico Pozzovivo i John Gadret van treure la bandera blanca. Només Rodríguez, enganxat com una paparra a Hesjedal, semblava reservar una mica d'energia per al final.

En el quilòmetre final, amb les dues vessants de la muntanya inundades de neu, Purito va jugar la seva millor arma, el canvi de ritme en un tram curt. Hesjedal no podia amb la seva ànima. El català va atrapar Scarponi amb facilitat i va recuperar uns segons que li poden donar un Giro. En el mateix moment que atacava Purito, De Gendt va creuar la meta com a vencedor tot i que havia cedit gairebé dos minuts en els últims quilòmetres. El podi, amb tot, el té a l'abast.

La veritat és que necessitaré un miracle per guanyar, he guanyat temps però ell és millor en la contrarellotge
Joaquim Rodríguez
Etapa
1r. T. De Gendt (Vacansoleil)
6h54:41
2n. D. Cunego (Lampre)
a 0:56
3r. M. Nieve (Euskaltel)
a 2:50
4t. J. Rodríguez (Katuixa)
a 3:22
5è. M. Scarponi (Lampre)
a 3:34
6è. R. Hesjedal (Garmin)
a 3:36
7è. J. Gadret (AG2R)
a 4:29
8è. R. Uran (Sky)
a 4:53
9è. S.L. Heano (Sky)
a 4:55
10è. I. Basso (Liquigas)
a 4:55
General
1r. J. Rodríguez (Katuixa)
91h04:16
2n. R. Hesjedal (Garmin)
a 0:31
3r. M. Scarponi (Lampre)
a 1:51
4t. T. De Gendt (Vancasoleil)
a 2:18
5è. I. Basso (Liquigas)
a 3:18
6è. D. Cunego (Lampre)
a 3:43
7è. R. Uran (Sky)
a 4:52
8è. D. Pozzovivo (Colnago)
a 5:47
9è. M. Nieve (Euskaltel)
a 5:56
10è. J. Gadret (AG2R)
a 6:43
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.