Barça

Denúncies d'assetjament i maltractament policial

Acumulació de casos. Nombrosos culers acusen la policia d'intimidació, robatori de xiulets i estelades, expulsió de l'estadi i fins i tot maltractaments

La final del Vicente Calderón va ser tota una festa per als milers de seguidors culers que es van desplaçar a Madrid. Ho va ser per l'ambient de germanor que es va viure entre les aficions del Barça i l'Athletic de Bilbao. I, per descomptat, per la victòria dels de Pep Guardiola.

Però alguns en van poder gaudir millor que altres. Perquè, des de la mateixa nit del divendres i durant tota la jornada d'ahir, van proliferar les denúncies de seguidors culers que van ser víctimes de la intimidació i assetjament policial.

Ordre fantasma

Els fets més nombrosos i contrastats, fins i tot amb alguna gravació, tal com va explicar aquest diari ahir mateix, va ser la requisa de xiulets i estelades per la policia, sense cap tipus d'explicació més enllà d'una suposada ordre de la delegació del govern espanyol de la qual aquest diari no n'ha pogut confirmar l'existència. Uns fets que per ells mateixos podrien constituir un delicte d'abús policial, segons fonts jurídiques consultades, ja que els objectes requisats en cap cas es poden considerar un perill per la seguretat pública, única condició per la qual la policia pot quedar-se amb una propietat privada d'un ciutadà. Els propietaris, a més, van ser identificats per la policia.

Però, per si aquest fet no fos prou greu, diversos aficionats també van denunciar que van ser instats a sortir de l'estadi, fora del qual se'ls van estripar les entrades perquè no poguessin tornar a entrar.

“Aquesta bandera et sortirà molt cara”

Oriol Carbó, un noi de Cassà de la Selva, tenia la intenció de veure la final des del Vicente Calderón, però no ho va poder fer. Mentre sonava l'himne espanyol i gairebé la totalitat de l'estadi xiulava, ell va mostrar una estelada. Transcorreguts els 27 segons de rigor, tres policies se li van acostar i li van demanar que els acompanyés un moment: “M'ho van dir de molt bones maneres, i jo vaig obeir”, remarca. Un cop es van trobar en un passadís aïllat, Carbó va rebre un cop al clatell i va caure a terra on els policies li van clavar diverses puntades de peu: “Mentre em pegaven em van dir que mostrar l'estelada em sortiria car i que era un català de merda”. El fet que es trobés lluny del seu grup d'amics i que en aquell moment no portés l'entrada a sobre va provocar que acabés fora de l'estadi i hagués de veure el partit en un bar. “Mentre em feien fora vaig veure un altre noi que també rebia trompades”, explica l'afectat, que ahir al matí va anar a buscar un comunicat mèdic per poder denunciar els fets. Al noi no li han quedat marques, però sí que té una mica de dolor a les costelles. Aquest va ser l'únic incident que va viure a Madrid: “Durant tot el dia tot havia anat perfecte, hi havia molt bon rotllo entre les dues aficions.”

La premsa espanyola s'hi recrea

A diferència de la premsa esportiva de Madrid, que va decidir obviar l'afer de la xiulada a les seves portades i es van concentrar en la victòria del Barça a la copa i el comiat de Pep Guardiola del Barça, la resta de la premsa espanyola va voler fer sang amb aquest episodi. El Mundo va ocupar ahir mitja portada amb el tema, fotografies de seguidors bascos i catalans xiulant i el titular “27 segons de greuge”. La victòria del Barça hi va passar inadvertida. La Razón va ser una mica més benèvol i va rebaixar els segons “d'ultratge” a 21. L'ABC, d'altra banda, va fer un titular amb l'accent en l'adscripció estatal del torneig: “El Barcelona guanya la Copa del Rei d'Espanya.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.