Política

Condemnen Mubarak a cadena perpètua

L'expresident egipci és culpable de la mort de manifestants durant la revolució del febrer del 2011

El ministre de l'interior també ha estat condemnat a presó de per vida, però en el cas dels dos fills de l'expresident, Alaa i Gamal, els crims han prescrit

El tribunal penal del Caire ha condemnat a cadena perpètua l'expresident egipci Hosni Mubarak per haver ordenat disparar contra els manifestants a la plaça Tahrir durant la revolta de la Primavera Àrab. El tribunal l'absol del delicte d'abús de poder però el fa responsable de la mort de 850 manifestants al mes de gener de l'any passat durant els dies de revolta que van forçar la sortida del poder del dictador.

Pel que fa als càrrecs d'abús de poder i corrupció, els jutges han absolt Mubarak. En el cas dels dos fills de l'expresident, Alaa i Gamal, els crims han prescrit. El tribunal també ha condemnat a pena de presó per vida pels mateixos càrrecs l'exministre de l'Interior egipci.

L'expresident egipci havia estat traslladat en helicòpter a primera hora d'aquest dissabte fins a la seu de l'Acadèmia de Policia del Caire per ser sotmès a judici. Posteriorment, l'han dut fins a l'interior de la sala de vistes en una llitera i ha estat escoltant el discurs i el veredicte dels jutges protegit per unes ulleres de sol.

El magistrat Refaat ha posat així punt final a 49 sessions, més de 250 hores de procediments i 60.000 pàgines de sumari amb un emotiu discurs en el qual assegura que les sentències s'han pronunciat “sense cap mena de dubte” per acabar amb “30 anys d'opressió” del règim de Mubarak.

“Passem de tocar fons a convertir-nos en un far per a la regió. Déu ha ajuntat els nostres cors per donar-nos força”, ha declarat el jutge, qui ha entès que la condemna es produeix “després d'un judici just” que va començar el passat 3 d'agost.

El veredicte ha provocat importants protestes entre la multitud concentrada davant de la seu dels procediments, en particular després de conèixer-se l'absolució dels fills de Mubarak -els qui tenen pendents càrrecs addicionals per maneig il·legal d'informació en operacions borsàries-.

El dictamen a favor d'Alaa i Gamal Mubarak ha estat rebut al crit de “fals, fals” i hi ha hagut fins i tot crítiques al tribunal, entre exigències perquè es “depuri l'actual sistema judicial”. Les forces de seguretat desplegades davant de l'Acadèmia de policia del Caire, seu dels procediments, han intervingut per evitar que la protesta anés a més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.