cultura

El comiat d'un gran humanista

Lluch l'avalà per al premi
de la Fundació Jaume I

Josep Lluís Bausset, el que fóra definit per Joan Fuster com l'home subterrani, ha mort a l'edat de 101 anys. Nascut a Paiporta en 1910, Bausset ha viscut tota la seua vida a l'Alcúdia, el seu poble d'adopció, des d'on ha irradiat el seu magisteri valencianista dins i fora de la comarca. Considerat l'últim supervivent de la generació de prohoms valencians que propiciaren el que hom ha batejat com la Segona Renaixença, Bausset ha estat una escola de valencianisme. Amic inseparable de l'assagista Joan Fuster, Josep Lluís Bausset formava part del grup de valencianistes que juntament amb Manuel Sanchis Guarner, Adolf Pizcueta i altres protagonitzaren el redreçament valencianista dels anys de República i la seua continuació durant la dictadura i la transició democràtica. El seu currículum és el d'un humanista dels d'abans, un home de ciència que ha fet de la llengua la passió de la seua lluita personal i cívica, com ho demostra el fet de ser un dels signants de les Normes de Castelló de 1932 i l'obstinació durant el franquisme per mantenir viva la flama del català enmig d'un règim que adés el menystenia adés l'ofegava. Durant els anys cinquanta Bausset va copiar a màquina i va distribuir pels carrers de València la declaració de Jordi Pujol davant del consell de guerra que el va jutjar pels fets del Palau, ocorreguts el maig de 1960. És aquesta una altra dimensió de Bausset que crec que cal recuperar. La dimensió de l'activista que, després de més de quaranta anys de sequera rebel, reviscola en el professor que torna a les aules i que recupera l'energia dels seus anys d'estudiant universitari.

Per tots aquests mèrits, Bausset fou mereixedor de nombrosos reconeixements, entre els quals el de la Fundació Jaume I, avalat principalment per Ernest Lluch. Amb motiu del seu centenari l'expresident Pujol assisteix a l'homenatge que li ret ACPV, entitat de la qual fou fundador. Allà, i enmig d'un públic de més de tres-centes persones, Bausset va concitar el suport unànime de tota la societat valenciana, un suport al qual també es va afegir l'aleshores abat de Montserrat, Josep Maria Soler. En són tan sols unes xicotetes mostres, unes veus de reconegut prestigi que honoren la trajectòria d'aquest patriota centenari. Subscriptor captiu de tot tipus de publicacions en valencià; mecenes d'organitzacions culturals amb vocació nacionalista, i patrocinador de campanyes per a la divulgació de l'ús de la llengua, Bausset era un home del Renaixement, un virtuós de l'acció directa i generosa.

Santi Vallés és escriptor i biògraf de Josep Lluís Bausset

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.