Editorial

Incertesa estival a Catalunya

La incertesa que viu l'economia –catalana, espanyola i europea– fa que el sector turístic afronti la temporada que ara comença amb la incògnita de saber si es mantindran els resultats positius registrats el 2011 o, per contra, la tendència serà la viscuda des de començament d'any. La preocupació s'ha instal·lat en bona part del sector, que està a l'expectativa. Després d'un hivern discret a les destinacions de muntanya per la falta de neu, la meteorologia no va ajudar gaire per Setmana Santa. Si a això hi sumem les negres perspectives econòmiques, el còctel pot ser explosiu.

Les previsions apunten al manteniment del mercat estranger. La incògnita és la resposta de l'anomenat mercat interior. L'any passat la temporada es va salvar, en bona part, pel comportament del turista català, i també de l'espanyol, que va representar gairebé el 50% del total. Ara per ara les reserves són discretes, llevat d'excepcions com ara la ciutat de Barcelona, i el sector té posades totes les seves esperances en les fetes a última hora. Com ja ha passat en els darrers anys.

No s'ha d'oblidar que la salut de la nostra economia té una gran dependència de l'activitat turística. El seu impacte en l'alleugeriment de les llistes de l'atur és vital, i les actuals perspectives fan que els empresaris filin molt prim a l'hora de fer contractacions. El sector, a l'espera de veure com es comporta el mercat després d'un any negre, ha de fer més atractiva la seva oferta i mirar d'adequar-la a les noves demandes dels consumidors en un moment en què la qualitat preval sobre la quantitat, i més quan tothom mira la cartera.