cultura

Poesia d'objectes impoètics

Irene Solà guanya el 48è premi de poesia Amadeu Oller amb ‘Bèstia'

Dinosaures, plaques tectòniques, sang o budells omplen els versos de Solà

L'estudiant de belles arts Irene Solà (Malla, 1990) va guanyar ahir el 48è premi de poesia Amadeu Oller per a poetes inèdits (menors de 30 anys) amb Bèstia (Galerada).“No hi ha una temàtica concreta sinó un anar vivint coses bones i dolentes i transformar-les en versos”, explica Solà. El poemari es divideix en dues parts, una primera “més visceral i enfadada amb el món”, i una segona “més tranquil·la i agradable”.

El jurat del guardó, compost per Carles Miralles, David Castillo, Lluïsa Julià, Isabel Pijoan, Antoni Pladevall, Joan Maluquer i Ferrer i Pius Morera, va triar el poemari de la jove autora, que s'ha imposat entre els deu originals presentats. Carles Miralles considera que és una poesia “suaument violenta, colpidora i tènue”, mentre que David Castillo la qualifica d'“incisiva i plena d'idees”: “M'agraden les incorporacions que fa d'objectes aparentment impoètics en els seus poemes, autobiogràfics i narratius.”

“És cert que uso moltes imatges que no apareixen sovint en els poemes, com ara dinosaures o plaques tectòniques, sang o budells”, diu la poetessa. Pel que fa als seus referents, parla de Sylvia Plath, Anne Sexton, Leopoldo María Panero o Rimbaud.

Irene Solà viu entre Malla i Barcelona, on estudia belles arts. En la investigació artística transdisciplinària en què treballa conflueixen els estudis universitaris i la inquietud per la literatura. Irene Solà ha estat premiada en diversos certàmens des del 2004, entre els quals destaca la publicació del conte L'Ahir es diu Júlia, i l'endemà també, en el recull Aprenents i altres contes, accèssit al XXVI premi Antoni Bofarull de narrativa, i en el 21è premi Miquel Martí i Pol. A més, és cofundadora del fanzine de creació contemporània Vols Russos. La seva investigació arribarà a través d'un projecte literari i artístic a Islàndia el 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.