cultura

El tamís planià

L'Ajuntament, la Diputació, la UdG i la Fundació Pla commemoren conjuntament el 60è aniversari de la primera edició del volum 'Girona, un llibre de records'

Narcís Comadira: “Es tracta d'un llibre excepcional, un dels millors textos de Pla”

Un pròleg del poeta, escriptor i artista Narcís Comadira és l'aportació més destacada de la reedició del volum Girona, un llibre de records, de Josep Pla, que Destino reeditarà –a mitjan d'aquesta setmana serà a les llibreries– en format de butxaca, per commemorar el 60è aniversari de la primera edició d'un dels llibres més preuats de l'escriptor baixempordanès. Aquesta efemèride, de fet, ha provocat que ens com ara l'Ajuntament de Girona –a través de l'Aula d'Humanitats del centre cultural La Mercè–, la Diputació de Girona –a través de la Casa de Cultura– i la Universitat de Girona –a través de la Càtedra Josep Pla, que dirigeix Xavier Pla–, a més de la Fundació Josep Pla, s'hagin aliat per confegir un programa d'actes que inclou des d'una ruta literària, amb sopar planià inclòs (optatiu), fins a un cicle de conferències, passant per una lectura il·lustrada del llibre, amb projecció d'imatges de l'època, i la mateixa presentació de la reedició del llibre, el dia 5 de juliol, a la Llibreria 22 de Girona, a càrrec de Xavier Pla, Narcís Comadira i l'editor Josep Maria Castellet. Els textos que es llegiran en la ruta literària els va seleccionar el periodista i escriptor Miquel Pairolí per a l'exposició que va comissariar, Josep Pla i Girona, el 1997, a la Fontana d'Or.

Girona, un llibre de records és autobiogràfic. Josep Pla, des dels dotze anys, va estudiar batxillerat a l'institut de Girona i va viure internat al col·legi dels maristes. Aquesta és la matèria primera del llibre, que es va editar per primera vegada el 1952: la Girona de l'època, passada pel tamís de Josep Pla. El resultat és un dels volums més amens i interessants de l'escriptor palafrugellenc, tal com reconeixia ahir Xavier Pla. També ho diu Narcís Comadira en el pròleg escrit de bell nou per a aquesta reedició: “Es tracta d'un llibre excepcional, un dels millors textos de Josep Pla. Per la seva concepció, per tots els interrogants que planteja, pel seu teixit verbal, per l'emoció que traspua aquest teixit.” Comadira va ser l'escollit per fer aquest pròleg, va explicar ahir Xavier Pla, perquè trenta anys després que l'escriptor baixempordanès passés pels maristes, Comadira també hi va anar a raure. Xavier Pla explica que, quan des de la Càtedra Josep Pla van proposar Destino de fer la reedició, no els va costar gaire de convèncer-los.

Per la seva banda, Glòria Granell, responsable de l'Aula d'Humanitats de La Mercè, va remarcar que el programa d'activitats està destinat a qui ja ha llegit el llibre, però també a qui no ho ha fet, per tal d'incitar-lo a fer-ho. Granell va anunciar que als participants en la ruta literària se'ls facilitarà un opuscle en què figuren els textos que es llegiran durant l'activitat, amb algunes imatges, i que aquest llibret serà “més complet” que la visita per si mateixa, ja que s'ha fet una selecció per tal que l'activitat tingui una durada i un recorregut factibles. Tret de la ruta literària i del sopar, pels quals cal fer inscripció prèvia (www.girona.cat/ccm), la resta d'activitats són gratuïtes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.