Política

L'estat de Mubàrak no atura el terratrèmol polític

Les informacions contradictòries no aclareixen la gravetat de la salut de l'exdictador

La Comissió Electoral estudia les denúncies dels candidats abans d'anunciar el resultat del recompte

L'estat de salut del dictador Hosni Mubàrak era ahir motiu d'especulació arreu d'Egipte. Alguns partidaris del president deposat es concentraven, vestits de negre i amb fotografies, a les portes de l'hospital militar de Maadi, on havia estat transferit dimarts a la nit en estat greu. L'agència estatal de notícies MENA, fent disparar tots els rumors, havia anunciat en un principi la mort clínica del pacient després d'haver tingut un vessament cerebral. Fonts militars i properes a la família ho negaven i apuntaven fins i tot a una millora de la seva salut. Segons algunes fonts, Mubàrak estaria ara amb respiració assistida, mentre el seu advocat, Fareed Al Deeb, afirmava que feia hores que estava en coma i que els seus pulmons estaven plens d'aigua des de feia més de deu dies.

Tot i les informacions contradictòries, ningú amagava l'estat crític del dictador empresonat. Alguns debatien la idoneïtat d'un enterrament militar oficial, mentre que alguns membres dels Germans Musulmans entraven a valorar la seva assistència a l'hipotètic funeral. Malgrat tot, després de mesos de rumors sobre l'estat de salut del dictador, molts es mostraven escèptics sobre les informacions aparegudes i remetien a una vella dita àrab: “Fins que no sigui enterrat, no diguis que és mort.”

Les notícies sobre la gravetat de la salut del rais no aconseguien eclipsar el terratrèmol polític. La Comissió Electoral començava la investigació de les més de 400 apel·lacions presentades i citava a declarar els membres denunciants de totes dues campanyes. 140 provenen de la campanya de Muhammad Mursi, candidat dels Germans Musulmans, mentre que 221 provenen de la campanya del continuista Ahmed Shafiq. L'advocat de l'ex-primer ministre demanava a la Comissió l'anunci immediat de la victòria del seu representat o la repetició de les votacions als 241 col·legis on la seva campanya havia denunciat irregularitats.

El col·lectiu de Jutges per Egipte confirmava ahir que, segons el seu recompte, la victòria electoral era per a Mohamed Mursi, amb el 51,73% dels suports. Un anunci que no agradava als membres de la campanya d'Ahmed Shafiq, que a través de les xarxes socials denunciaven la vinculació del grup amb els Germans Musulmans. Els resultats oficials es preveu que siguin anunciats al llarg del dia d'avui. En previsió que aquest provoqui insurreccions, el Ministeri d'Interior preparava un pla especial de seguretat arreu del país. Aquest es concentrava especialment als edificis oficials, però també s'intensificava la seguretat a tot el canal de Suez i la frontera amb la franja de Gaza i l'estat d'Israel, després de la tensió viscuda a la zona en els últims dies. De fet, un Tel-Aviv nerviós davant la possible victòria islamista feia nous moviments de tropes a la frontera, decidia tancar algun dels passos i reprenia els treballs de construcció del mur de separació amb Egipte.

LA XIFRA

360
són les denúncies
que s'han presentat a la Comissió Electoral per presumptes irregularitats.
Les claus

Egipte, davant de les 48 hores més difícils de la seva transició

m.a

Mentre l'estat de salut del dictador Hosni Mubàrak és motiu de debat arreu del planeta, sembla que hi ha una certa unanimitat pel que fa al futur immediat d'Egipte. El diari oficialista Al Ahram alertava que, davant l'anunci dels resultats electorals, s'acostaven “les 48 hores més perilloses de la història” del país.

Incertesa

Després dels moviments dels últims dies, sembla evident que cap candidat acceptarà la victòria del seu contrincant a les urnes. Tots dos s'han autoproclamat vencedors i avisen que la seva derrota només serà fruit de la manipulació. Una victòria de Shafiq podria tornar la ràbia als carrers i posaria de nou la fitxa a la casella de sortida. El tancament del cercle podria fer que els islamistes es despertessin del seu convuls idil·li amb els militars i busquessin altre cop la mà de les forces revolucionàries. Si els Germans Musulmans guanyen, la reacció popular potser serà menor, però el més probable és que l'antic règim torni a jugar les seves cartes: generar inseguretat tot torpedinant l'abastiment de matèries bàsiques per generar una sensació d'asfíxia que provoqui una reacció contra el nou model polític.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.