Política

La CIA opera al sud de Turquia per armar els rebels sirians

L'exèrcit d'Al-Assad ataca un avió de combat turc que havia violat l'espai aeri sobre la ciutat costanera de Latakia

La cruesa del conflicte impedeix a les organitzacions humanitàries arribar als llocs més castigats

Oficials de la CIA operen al sud de Turquia per ajudar a decidir a quins combatents de les forces rebels sirianes s'entreguen les armes, segons fonts dels serveis d'intel·ligència nord-americans i àrabs, citats pel diari The New York Times. Les armes, entre les quals hi ha rifles, llançagranades, armes antitancs i munició, són introduïdes a través de la frontera turca utilitzant una xarxa d'intermediaris –entre els quals hi ha els Germans Musulmans de Síria– pagada per Turquia, l'Aràbia Saudita i Qatar.

Segons aquestes informacions, els agents de la CIA fa diverses setmanes que són en aquesta zona, en part, per impedir que aquest armament arribi a combatents vinculats a Al-Qaida i altres grups. El govern nord-americà ha assegurat en diverses ocasions que no entregarà armes als rebels, encara que sí que ha reconegut que alguns països veïns sí que podrien estar fent-ho.

Per la seva banda, Damasc ha denunciat en nombroses ocasions els governs de l'Aràbia Saudita i Turquia d'estar ajudant amb armes i diners els rebels. És evident que les relacions entre Síria i Turquia no passen el seu millor moment i ahir un nou episodi es va encarregar de tensar-les.

L'exèrcit sirià va abatre un avió turc que havia envaït l'espai aeri sirià, a la zona de la ciutat costanera de Latakia. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va convocar una reunió d'urgència tot i que sembla que Damasc ja s'hauria disculpat per l'incident, que hauria qualificat d'“error”. Els dos pilots que viatjaven en l'aparell van poder salvar la vida.

Ajuda urgent

Més d'un any després de la revolta en contra del règim del president Baixar al-Assad, les conseqüències per a la població civil comencen a ser devastadores. Més d'un milió i mig de sirians necessiten ajuda humanitària urgent, segons les noves dades de què disposa l'ONU.

La inseguretat explica que només 461 persones s'hagin beneficiat fins ara de la distribució i el subministrament del Programa Mundial d'Aliments (PMA). Tot i això, aquest organisme confia a arribar a 40.000 persones més per assolir l'objectiu de proveir mig milió de sirians. Les organitzacions humanitàries tenen problemes per arribar a les zones on el conflicte és més violent, sobretot a Homs (al centre del país), on es calcula que el nombre de persones que necessiten ajuda arriba a les 250.000 i només dos terços reben assistència, mentre que centenars es troben atrapats en el nucli antic de la ciutat pels combats i sense possibilitat, per ara, que els cooperants arribin fins allà.

D'altra banda, Londres va negar el visat al president del Comitè Olimpic sirià, Mowaffak Jouma, per viatjar a Londres amb motiu dels Jocs Olímpics. Els vincles entre Jouma i el règim del president Al-Assad són la causa que el Regne Unit rebutgi concedir-li el visat.

LA FRASE

L'increment de la violència a Síria fa molt difícil que arribi l'ajuda humanitària
Robert Watkins
Programa de Nacions unides per al desenvolupament

LA XIFRA

92.000
sirians
estan rebent ajuda humanitària en països veïns com ara Turquia, el Líban i Jordània.

Un atac a l'exèrcit causa 26 morts

Més d'una vintena de soldats de l'exèrcit sirià van morir a la ciutat d'Alep, segona ciutat del país i principal plaça comercial, en una espiral de violència que ara sacseja el nord del país.

El règim de Baixar al-Assad culpa des de l'inici de la revolta “grups terroristes ” i aquesta vegada no ha estat una excepció. Damasc creu que l'atac en contra d'un grup de shabiha, militars afins al règim i que segons alguns testimonis actuen amb una gran brutalitat, és obra d'aquests grups.“Van cometre una massacre brutal en contra de ciutadans que havien segrestat a primera hora del dia”, assegurava una font oficial a la televisió estatal siriana. Per la seva banda, segons la xarxa opositora Sham, els soldats van morir en uns enfrontaments amb l'Exèrcit Lliure Sirià a la localitat de Dar Azzah, que es troba sota el setge de les tropes des de fa algunes setmanes. L'Observatori Sirià de Drets Humans, amb seu a Londres, va difondre un vídeo en què es poden veure més d'una vintena de cadàvers estirats a terra, alguns amb el vestit militar i un automòbil amb signes evidents d'haver estat tirotejat. La violència a Alep va continuar al migdia, quan almenys deu persones van perdre la vida quan protestaven en contra del règim. Els militars van obrir foc contra els manifestants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.