Educació

Universitat

En un balneari o a casa

La Fundació de la UdG ofereix una cinquantena de cursos d'estiu el mes de juliol

L'oferta inclou activitats arreu de la demarcació, amb visites als centres termals de la Selva o debats de cinema i literatura en línia

En el despatx de casa o en un balneari. Són dos dels llocs des d'on es pot fer un curs d'estiu de la Fundació de la Universitat de Girona (UdG). La institució ofereix cinquanta-un cursos el mes de juliol, i n'hi ha que són en línia. “La Xarxa Joan Lluís Vives d'Universitats promou aquests cursos a distància”, destaca el professor de literatura medieval i expressió escrita de la UdG Xavier Renedo, que és el professor de la segona edició del curs De Shakespeare a Clint Eastwood.

El curs revisa l'adaptació al cinema de cinc obres literàries, entre les quals hi ha Juli Cèsar i Romeu i Julieta, de l'escriptor britànic William Shakespeare, i Million Dollar Baby, una pel·lícula basada en un relat curt de F.X. Toole. Renedo explica que els participants –ja hi ha una trentena d'inscrits– estudien el text i els canvis que ha incorporat el guió cinematogràfic. “Campanades a mitja nit, d'Orson Welles, està molt bé, però és que el text de partida, [un recull d'obres] de Shakespeare, és insuperable”, hi afegeix Renedo.

Hi ha cursos des de casa, però la majoria són presencials, a Girona, a Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell, entre altres poblacions. El curs Aprendre a parlar en públic ofereix vint places; Realitats de l'Àfrica Negra, quinze, i Turisme del vi, divuit. Hi ha activitats de tots els colors i els organitzadors confien a acostar-se als 915 inscrits de l'any passat.

La càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l'Àmbit Rural, que dirigeix el vicerector de relacions institucionals, societat i cultura de la UdG, Joaquim M. Puigvert, presenta una novetat: les sessions Salut i aigua. Balnearis i banys de mar. Del 13 al 15 de juliol, el monestir de Sant Feliu repassa, des d'una òptica interdisciplinària, la història i les propietats curatives dels centres termals de la comarca de la Selva (Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners i Sant Hilari).

Un lloc per inspirar-se

El divendres 13 de juliol hi ha la ponència de la professora d'història de la literatura catalana de la UdG Margarida Casacuberta De Cauterets a Davos: els balnearis com a espais de creació literària. A Cauterets, recorda Puigvert, hi va fer estades el poeta Joan Maragall, mentre que Davos (Suïssa) fa referència al clàssic de Thomas Mann La muntanya màgica. El curs inclourà també el dissabte 14 de juliol una “ruta històrica i literària”, en paraules del mateix Puigvert, pels balnearis Vichy Catalan, Prat, Termes Orion i Font Vella. El vicerector de la institució gironina destaca que el curs sobre l'aigua té més sentit que mai perquè la UdG ha estat guardonada, juntament amb la Universitat de les Illes Balears, campus d'excel·lència en turisme i aigua.

Hi ha cursos d'altres àmbits, com ara un de criptografia, un sobre tècniques de lubrificació de vehicles, un de filosofia i escola, un sobre alumnes amb altes capacitats i un sobre estratègies de màrqueting.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.